Dyrk dit eget skrivebord

0

Dyrk et par planteceller i laboratoriet og tryk CTRL+P på 3D-printeren. Sådan kan fremtidens produktion af træmøbler komme til at se ud - helt uden at fælde et eneste træ.

Af

Et hold forskere fra MIT (Massachusetts Institute of Technology) har haft succes med at dyrke planteceller og kontrollere deres form og egenskaber.

Tissue Engineering hedder metoden, og indtil nu har forskere udelukkende brugt den på dyrecellekulturer. Det er altså første gang, metoden er blevet brugt til fremstilling af plantemateriale.

MIT-forskerne har brugt celler fra planten Frøkenhat (Zinnia Elegans), og udover at kunne styre, hvilken form plantecellerne skulle vokse til, lykkedes det også forskerne at bestemme andre egenskaber såsom styrke, densitet og stivhed.

Resultaterne kan give mange, nye muligheder inden for traditionelt træbaserede produkter som papir og tekstiler, mener hovedforfatter på rapporten Ashley Beckwith, og uddyber over for Woodcentral.au, at den nye metode kan ”reducere spild, øge udbyttet og produktionshastigheden og reducere miljøforstyrrelser, da kulturer genereres fra en planteprøve i stedet for fra hele planten.”

I sidste instans skal celledyrkningsteknikkerne efter planen kunne efterligne træs egenskaber i en grad, så man kan printe 3D-printe møbler af høj værdi.

Produktion uden spild

I 2022 grundlagde Ashley Beckwith sammen med sin kollega Claudia Pianica virksomheden Foray, hvor forskningen fra MIT bliver brugt i praksis og kommercialiseret.

Foray forventer i første omgang at kunne fremstille typiske træprodukter som olier og harpikser, baseret på plantemateriale. I stedet for at fælde et helt træ for at udvinde måske en halv liter brugbart produkt, vil virksomhedens bioreaktorer kunne dyrke de brugbare dele langt mere effektivt.

Derudover slipper man for forarbejdning og transport af træ og træprodukter.

“Fordi der er så stor forskel på mængden af det samlede plantemateriale i udgangspunktet i forhold til det færdige produkt, er det dér, vi kan gøre en enorm forskel,” mener Beckwith.

Efterhånden som udviklings- og fremstillingsprocesserne forbedres, planlægger Foray at udvide til bulk-produkter som tekstiler og papir, som globalt set er et marked på 165 milliarder dollars.

På sigt stræber Foray mod at finpudse celledyrkningsteknikkerne, så de kan efterligne træs egenskaber. På den måde håber de på at kunne producere træmøbler af høj kvalitet. Beckwith forestiller sig at man bare kan gro sit eget skrivebord i den form, man ønsker sig.

“Ville det ikke være bedre, hvis vi bare kunne dyrke træ i den form, vi havde brug for, uden at skulle gro et helt træ og derefter fjerne alle de overflødige dele?” spørger Beckwith.

Kilde: Woodcentral.au

Videnskabelig artikel: Physical, mechanical, and microstructural characterization of novel, 3D-printed, tunable, lab-grown plant materials generated from Zinnia elegans cell cultures

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum