Tags:

“I øjeblikket er der mange fordomme om træ”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Olga Popovic Larsen, professor på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), institut for bygningskunst og teknologi

1. Hvad forbinder du med træ?

Jeg har altid kunne lide træ-arkitektur på grund af den varme, naturlige overflade og den måde, hvorpå træ bidrager til bæredygtighed. Mit ph.d.-projekt for mange år siden handlede om et meget specielt arkitektonisk konstruktionsprincip: ”Reciprocal Frames”, som gav mig mulighed for at forske i træ, og det bragte mig nærmere til de bæredygtige arkitektoniske muligheder, materialet kan tilbyde.

2. Hvorfor kan du godt lide træ?

Fordi det er et fantastisk materiale med en bred anvendelighed og er bæredygtigt. Man kan bygge på mange forskellige måder med træ og skabe smukke og bæredygtige arkitektoniske løsninger.

3. Hvad kan træ som andre materialer ikke kan?

Træ er et 100 % selvfornyende og bæredygtigt materiale. Det vokser i naturen og absorberer CO2, ulig nogen af de andre almindelige byggematerialer som er i brug (som mursten, stål eller beton). På den anden side har det en glimrende bærende kapacitet. Det kan desuden bruges på mange forskellige måder, til udendørs og indendørs bygningsbrug, såvel som til møbler. Forskning viser, at fordi det er et naturligt materiale, bidrager det til velværet hos dem, som bruger bygningen.

4. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ?

Byggebranchen har en stor miljømæssig indflydelse og er ansvarlig for 40 % af vores samlede affald. Ved at anvende bæredygtige materialer som træ, bliver CO2 bundet i stedet for udledt, som det gør med andre materialer. En anden vigtig grund til at bruge træ er, at det som tidligere nævnt er et naturligt materiale og derfor skaber velvære for brugerne af bygningen.

5. Hvad er den største udfordring ved at øge brugen af træ?

I øjeblikket er der mange fordomme om træ. Træ bliver stadigvæk ikke set som ligeså stærkt og modstandsdygtigt som stål og beton. Sommetider bliver det også set som en dyrere løsning. Desuden er stål- og betonindustrierne meget magtfulde.

I mine øjne er det vigtigt at fortsætte med at arbejde med træ og dele ”best practice”.  Der er brug for mere forskning for at dokumentere, at træ er en ligeså god – måske endda en bedre- løsning for at skabe bæredygtige og beboelige arkitektoniske løsninger. Disse vil vise træs store potentiale som et byggemateriale, der efterlader en stor ”positiv impact”.

6. Har træ og træprodukter en fremtid?

Jeg tror, at træ og træprodukter har en lovende fremtid for sig. Træ kan bruges som massivtræ, limtræ, krydsfiner og andre bærende produkter. Det kan bruges i facader, i interne vægge, gulve, tage, møbler osv. og resterne kan bruges til at lave spånplader. Der er allerede en del udvikling i ikke-giftige lime, men der skal arbejdes for at udvikle produkter uden formaldehyd.

En anden udfordring er at bruge træ i alle former og størrelser, uden at gøre det mindre brugbart – vi må arbejde på at ”upcycle” og ikke ”downcycle”. Med materialets voksende antal anvendelser, bliver det muligt og derfor forventeligt, at intet går til spilde, og at vi også genbruger træ. Jeg tror, at vi kan finde et stort arkitektonisk/æstetisk potentiale udover mulighederne indenfor bæredygtighed.

 

Olga Popovic Larsen arbejder med projektet Domes of Transition – letvægtsdomer af krydsfinér, som nemt kan samles og skilles ad igen. Domerne tilbyder – både symbolsk og praktisk – et midlertidigt hjem til for eksempel flygtninge eller andre “in transition”.

Domen samles.

Domen skilles nemt ad igen, og elementerne kan genbruges i andre domer.

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×