Mere skov i Østjylland

0

Miljø- og Fødevareministeriet har indgået aftale med kommunerne i både Aarhus og Horsens om rejsning af mere skov i området.

Af -

Flere naturoplevelser til de lokale beboere og beskyttelse af grundvandet er nogle af de gevinster, der er resultatet af Miljø- og Fødevarestyrelsens aftaler med de to østjyske kommuner, Aarhus og Horsens, om rejsning af mere skov.

I Aarhus sikrer samarbejdsaftalen mellem ministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand, at den østjyske hovedstad får det største sammenhængende naturområde i byens historie fra Geding Skov i nord til Brabrandsøen og Årslev Engsø i syd. Det sker, når Solbjerg, True og Geding Skov kan vokse med cirka 550 hektar tilsammen, svarende til 1.100 fodboldbaner. Aftalen sikrer desuden, at grundvandet i disse områder beskyttes.

– Den nye samarbejdsaftale sender Aarhus direkte ind i den grønne superliga. Vi giver aarhusianerne meget mere natur tættere på deres hjem, hvor de kan løbe, gå, cykle eller bare tage et pusterum fra storbylivet. Det tal kan stige til nye højder, når vi tør være så visionære, sagde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen ved underskrivelsen af aftalen.

Skov er med til at sikre rent drikkevand

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand har i knap 30 år samarbejdet om at få mere skov i Aarhus. Skovarealet er siden 1990 vokset fra cirka fem procent til omkring 11 procent, og med den nye aftale er kommunen endnu et skridt på vejen mod det endelige mål på 17 procent i 2030.

De nye skove er placeret, så de – ud over at give nye naturoplevelser – er med til at beskytte grundvandet og derfor kan sikre rent drikkevand til borgerne i Aarhus i fremtiden

– Grundvandet i Aarhus er under pres på grund af forurening – særligt af sprøjtegifte. Derfor er det en meget vigtig aftale, der nu er indgået. Det er en fremtidssikring af vores drikkevand i et område, hvor vi årligt indvinder 4 mio. kubikmeter grundvand. Dermed er vi et vigtigt skridt nærmere vores mål om at beskytte grundvandsressourcen i hele kommunen. Samtidigt er skovrejsning den grundvandsbeskyttelse, som giver den største samfundsøkonomiske gevinst, fortæller direktør i Aarhus Vand Lars Schrøder.

Win-win i Horsens

Også i Horsens er der ny skov på vej. Her har Miljø- og Fødevareministeriet gennemført en byttehandel med Horsens kommune, så horsensianerne får ny bynær skov på et areal svarende til 53 fodboldbaner, mens kommunen overtager gården Rugballegård og 15 hektar tilhørende jord.

Byttehandlen betyder, at der vil blive rejst ny skov på den tidligere landbrugsjord, som nu skal beskytte grundvandet og give nye friluftsoplevelser til borgerne.

– Byttehandlen er en win-win situation for både lokalområdet og naturen. Det er en fornøjelse, at vi kan samarbejde med Horsens Kommune og Horsens Vand om at rejse ny skov tæt på byen, der gør det nemt at komme ud i naturen. At skoven samtidig beskytter drikkevandet hos horsensianerne, gør kun handlen endnu bedre, siger miljø– og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×