Ny træbeskyttelse med strøm
Ny træbeskyttelse med elektropulsteknologi
Forskere ved Norges institut for skov og landskab har testet en ny metode til træbeskyttelse.
I stedet for traditionelle fungicider bruger de elektropuls til at forhindre, at træet bliver angrebet af organismer som svampe.
Forskernes laboratorieforsøg har vist, at træprøver behandlet med elektropuls ikke bliver angrebet af svampe, mens svampene lystigt angriber ubehandlede kontrolprøver.
Alternativ uden kemi
Metoden fungerer uden brug af kemikalier og teknologien bruger minimale mængder energi, der kan forsynes af sol- eller vindkraft lokalt på stedet.
Stort potentiale
Hvis teknologien viser sig at fungere som forskerne håber, kan teknologien i de fleste tilfælde erstatte almindelig kobberimprægneret træ.
Typiske områder for kobberimprægneret træ er terrasser, konstruktionstræ, træfacader, legepladser, støjskærme, autoværn, telefonmaster og havneanlæg.
Teknologien vil også kunne anvendes på eksisterende bygninger, som fx er bygget uden korrekt konstruktiv træbeskyttelse, eller som i det hele taget ikke har tilstrækkelig beskyttelse.
Alt udendørs træmateriale kan i teorien beskyttes ved hjælp af elektropulsmetoden.
Nye anvendelsesmuligheder for træ
Forskerne håber også, at der med metoden kan komme nye anvendelsesmuligheder for træarter, der traditionelt er svære at imprægnere til udendørsformål.
Virker når træ bliver vådt
Når træ har et fugtindhold over 18-20 % kan mikroorganismer angribe træet. Ved samme fugtighed begynder elektropulsteknologien at virke. Det er nemlig først når træet er fugtigt, at træet bliver strømførende. Dermed bruger teknologien automatisk kun energi, når der er behov for det.
Elektropulsen er ikke stærk nok til at forvolde skade på hverken dyr eller mennesker, understreger forskerne.
Forskningen fortsætter
Forskerne på Skov og Landskab går nu videre med deres forsøg. De vil bl.a. afprøve flere forskellige træarter, svampe-typer og størrelser af træ-effekter. Forskerne vil både lave forsøg i laboratoriet og i større udendørsforsøg, fx på træfacader.
Forskningen er udført i samarbejde med firmaet Miljøteknologi AS og projektet har modtaget støtte fra Forskning og Innovation Norge.
Kilde: Norges institut for skov og landskab.