Tags:

Flydende træ er den nye plast

0

Plast var en af 1900-tallets største opfindelser. Tyske forskere mener, at flydende træ kan blive den nye miljøvenlige erstatning.

Af -

Plast har mange fordele

Plast har vist sig at være ekstremt nyttigt i den moderne verden. Imidlertid har plast en række negative sider. Plast er ikke biologisk nedbrydeligt, indeholder sundhedsskadelige stoffer og er udvundet af råolie, en fossil og ikke-fornybar ressource.

De sundhedsskadelige ingredienser i plast, som tungmetaller og kræftfremkaldende stoffer, har øget behovet for at finde en god erstatning i legetøj til børn og husholdningsprodukter.

Flydende træ

Tyske forskere mener imidlertid at have fundet et materiale, der kan erstatte plast. Materialet hedder Arboform og er et bio-kunststof fremstillet af ”flydende træ”. (Arbor er den latinske betegnelse for træ)

Arboform

Arboform– et biokunststof lavet af flydende træ (Foto: TECNARO)

Smart anvendelse af restprodukt

Flydende træ fremstilles af lignin, som er et restprodukt fra papirindustrien, og kan blandes med en række andre materialer for at lave et stærkt og giftfrit alternativ til plast.

Når man fremstiller papir bliver træet nedbrudt til sine tre hovedkomponenter: Lignin, cellulose, og hemicellulose.

Af disse er kun cellulose anvendelig til papir. Hemicellulose og lignin er restprodukter, som traditionelt afbrændes og bruges til energi der driver den øvrige produktion af papir.

Restprodukterne kan imidlertid bruges smartere. Og det er her at det flydende træ bliver til virkelighed.

– Det vi har gjort, er at blande lignin med fine naturfibre fra træ, hamp eller hør og naturlige tilsætningsstoffer som voks. Fra dette laver vi plastkorn som kan smeltes og sprøjteformes, forklarer forskningsleder Emilia Regina Inone-Kauffmann i en pressemeddelelse.

Fordele kombineres

Det flydende træ bygger på det bedste fra to verdener idet stabiliteten fra træ kombineres med plastens evne til at formes.

Slutresultatet ligner poleret træ eller kan have en mere mat overflade.

Brugt i biler

Bildele og andre holdbarhedsprodukter lavet af denne bio-plast eksisterer allerede, men har endnu ikke været passende til husholdningsbrug på grund af det høje indhold af svovl som bruges til at adskille lignin fra de andre trækomponenter.

Reduceret svovlindhold

Imidlertid har de tyske forskere formået at reducere svovlindholdet med 90 procent, så produktet også trygt kan bruges i hverdagsprodukter.

Materialet er fortsat under udvikling, men det eksisterende sortiment er meget varieret og indeholder produkter lige fra legetøjsfigurer, sportsudstyr, armbåndsure og håndtag til forskellige apparater.  Se mere på TECNARO’s hjemmeside.

Fakta

Læs mere:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×