Trees … in space

0

Et hold forskere har taget planten Almindelig Gåsemad med på en rumflyvetur for at blive klogere på planternes lignin. Det skulle gerne komme træindustrien til gavn.

Af

Den russiske Kosmonaut Fyodor Yurchikhin var på en mission for bedre kendskab til træet da han var på rumtur med rumskibet Atlantis i oktober sidste år.

Forsøget gik ud på at studere tyngdekraftens effekt på lignin.

 

Forsker i rummet

Den russiske Kosmonaut Fyodor Yurchikhin på vej til Den Internationale Rumstation.

 

Lignin er træets ”beton” og ved at studere planten Almindelig Gåsemad – Arabidopsis thalianai vægtløs tilstand forventer forskerne  på Products Laboratory i Madison, Wisconsin, at få en bedre forståelse af styrken i planterne stængler og stammer. Mere specifik studerede forskerne den syntese der skaber lignin og de strukturelle forandringer der sker i ligninen. Resultatet skulle gerne komme bl.a. træindustrien til gavn.

Forskerholdet består at forskere fra University of Colorado, NASA, Weyerhauser, and UPM-Kymmene i Finland.

Lignin

Ligninens opgave er at sammenkitte og afstive celluloseskelettet, og den har således væsentlig indflydelse på træets mekaniske egenskaber. Midtlamellen består af omkring 70-80% lignin og virker som cement mellem alle cellerne.

Lignin er den mindst hygroskopiske del af veddets tre hovedkomponenter og har således en dimensionsstabiliserende effekt.

Ligninbidrager væsentligt til veddets trykstyrke. I trykved (= nåletræs reaktionsved) er der mere lignin og mindre cellulose end i normalt ved. I artiklen Træs kemiske sammensætning kan de læse mere om veddets komponenter.

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum