Trees … in space

0

Et hold forskere har taget planten Almindelig Gåsemad med på en rumflyvetur for at blive klogere på planternes lignin. Det skulle gerne komme træindustrien til gavn.

Af -

Den russiske Kosmonaut Fyodor Yurchikhin var på en mission for bedre kendskab til træet da han var på rumtur med rumskibet Atlantis i oktober sidste år.

Forsøget gik ud på at studere tyngdekraftens effekt på lignin.

 

Forsker i rummet

Den russiske Kosmonaut Fyodor Yurchikhin på vej til Den Internationale Rumstation.

 

Lignin er træets ”beton” og ved at studere planten Almindelig Gåsemad – Arabidopsis thalianai vægtløs tilstand forventer forskerne  på Products Laboratory i Madison, Wisconsin, at få en bedre forståelse af styrken i planterne stængler og stammer. Mere specifik studerede forskerne den syntese der skaber lignin og de strukturelle forandringer der sker i ligninen. Resultatet skulle gerne komme bl.a. træindustrien til gavn.

Forskerholdet består at forskere fra University of Colorado, NASA, Weyerhauser, and UPM-Kymmene i Finland.

Lignin

Ligninens opgave er at sammenkitte og afstive celluloseskelettet, og den har således væsentlig indflydelse på træets mekaniske egenskaber. Midtlamellen består af omkring 70-80% lignin og virker som cement mellem alle cellerne.

Lignin er den mindst hygroskopiske del af veddets tre hovedkomponenter og har således en dimensionsstabiliserende effekt.

Ligninbidrager væsentligt til veddets trykstyrke. I trykved (= nåletræs reaktionsved) er der mere lignin og mindre cellulose end i normalt ved. I artiklen Træs kemiske sammensætning kan de læse mere om veddets komponenter.

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×