Tekstilfibre vokser da i skoven

4

Initiativet “Forests for Fashion” sætter fokus på modetøj lavet af skovens materialer.

Af -

Tags: ,

Ved du, hvor meget vand det kræver at lave et enkelt par jeans?

Mere end 10.000 liter. Det er lige så meget vand, som en gennemsnitsperson drikker i løbet af 10 år.

Langt det meste af vores tøj er nemlig lavet af bomuld, som er en ekstremt vandkrævende afgrøde. Og selvom bomuldsmarkerne kun optager tre procent af klodens opdyrkede areal, forbruger de 24 procent af al insektgift og 11 procent af alle pesticider. Det har alvorlige implikationer for både miljøet og arbejderne.

Svaret er i skoven

Men vi skal jo have tøj på kroppen – så hvad er alternativet? Syntetiske fibre er oliebaserede og energikrævende at producere. Og hver gang vi vasker tøj lavet af syntetiske fibre, afgiver de mikrofibre. Hvert eneste år ender omkring en halv million ton mikroplastik i havene.

Spørgsmålet er, hvordan vi kan producere tøj, som ikke forurener vores planet, forbruger store mængder af vand og skader helbredet for dem, der laver det. Svaret finder vi i vores skove!

Garn fra cypres, bøg og eukalyptustræer kan alle bruges til at lave fibre til tøj – de mest populære cellulosefibre er viscose, modal og lyocell. Det bedste er næsten, at disse skovmaterialer er blødere og mere åndbare end bomuld eller silke.

Det vigtigste er dog, at materialerne er fornybare og kræver betydeligt mindre energi og vand at producere sammenlignet med bomuld og syntetiske fibre.

For ikke at nævne alle de andre fordele, skovene giver: Lige fra at afbøde klimaændringerne, beskytte grundvandsressourcen og stabilisere jordbunden til at levere fødevarer og økonomisk indtægt til millioner af mennesker i verden og samtidig være hjemsted for dyr og planter.

”Forests for Fashion”

Inden vi går amok i skovens striktrøjer, balkjoler og underdrenge, skal vi sikre os, at de skovbaserede materialer stammer fra bæredygtigt forvaltede skove, og at vi producerer dem på en bæredygtig og etisk måde.

Derfor har FN’s Økonomiske Kommission for Europa og FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation sammen med certificeringssystemet PEFC igangsat initiativet Forests for Fashion, som skal gøre netop det. Sammen vil de skabe nye forbindelser mellem skovbaserede materialer fra bæredygtigt forvaltede skove og modeverdenen.

Som en del af initiativet har FN produceret filmen ”Made in Forests”, hvor ambassadør for UNDP (FN’s Udviklingsprogram) Michelle Yeoh undersøger, hvordan fremtidens mode kan se ud, uden at gå på kompromis med tøjets skønhed. Se filmen her:

 

Kilde: PEFC

Modtag gratis nyt om træ:

4 kommentarer

 1. Torkel Stentorp siger:

  Hejsa meget spændende, hvor køber man tøjet ? Mvh. Torkel

 2. bBo siger:

  Hvor mange liter vand kræver det at producere et par jeans ved hjælp af cellulose-fibre? Og hvilke stoffer bliver udledt til omgivelserne, som led i denne proces?

 3. Rasmus Buch Møller siger:

  Hvor har I data fra til at underbygge dette statement :”Syntetiske fibre er oliebaserede og ekstremt energikrævende at producere.”? (altså det med at de er ekstremt energikrævende)
  Jeg tvivler på at livscyklus analyser på energi behovet for træfiber tøj vs syntetisk tøj vil falde ud til fordel for træ tøjet, men vil meget gerne blive klogere!?

 4. sofie siger:

  hvor meget vand tager det at producere et par jeans ud fra jeres cypres garn?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×