“Træ er et materiale med medfødt skønhed og æstetik”
Seks skarpe om træ til...
…Pil Bredahl, designer, kurator og designformidler.
Pil er medlem af Design denmarks bestyrelse, repræsentantskabet på design Museum Danmark og arbejder som designer med både social og miljømæssig bæredygtighed. Læs mere om Pil og hendes produkter her.
1. Hvad forbinder du med træ?
For en designer er træet noget nær det optimale materiale. Jeg forbinder træ med ”det kloge valg”, med skønhed og patineringsevne. Jeg forbinder også træ med den danske designtradition, ærlige møbler og æstetisk bæredygtigt design.
2. Hvad er dit bedste minde med træ?
Mit første minde med træ, er også et af de bedste. Det er fra den dag mine forældre valgte at flytte ud af byen. Det gik op for mig, at de træer, som stod i vores nye have, var levende – ældre end min mormor – og at de nok også ville blive ældre end mig. Det lammede mig af glæde og ydmyghed i lang tid.
3. Hvorfor kan du godt lide træ?
Træet, brugt som materiale i designobjekter, vedbliver på en måde at leve – det kan optage olie og vand, det kan tørre og sprække og samle sig igen. Det er mageløst, og jeg har endnu ikke mødt et menneske, som ikke bliver glad og tryg af at være i fysisk kontakt med træ – uanset om det er en ske, et hus eller i en skov.
4. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ?
I forhold til betonelementbyggeri og traditionelt teglstensbyggeri er byggeri med massivtræ hurtigere ,og det kræver mindre mandskab. Det kræver færre store lastbiltransporter og mindre kraner, fordi elementerne vejer cirka 20 procent af, hvad et tilsvarende betonelement ville veje. Den lave vægt betyder også, at fundamenterne kan gøres mindre, hvilket sparer på mængderne beton. I dag ser vi flere steder i verden, at træ er tilbage som byggemateriale – også i højhuse i storbyer. Det giver mig håb. I Japan snakker de om at forvandle byer til skove ved at bruge mest muligt træ i de store bygningsmasser.
5. Hvad er den største udfordring ved at øge brugen af træ?
Træ er også et udfordrende materiale for os, på trods af at det er et af de mest naturlige og oprindelige materialer, sammen med sten, læder og ler. Udfordringen ligger i, at træet forgår. Træ kan forvitre, brænde og nedbrydes af sollys og fugt. Men det kan man vælge at se som noget smukt. Jeg tror, det er sundt for os at forstå, at ting forgår – at der er udløbsdato både på os og vores omgivelser. Og så skal vi huske, at et velbygget træhus
eller en godt snedkereret eller bygget båd jo kan holde mange menneskegenerationer, hvis bare vi vedligeholder og reparerer løbende.
6. Har træ og træprodukter en fremtid?
Som designer og medlem af Design denmarks vidensnetværk for bæredygtighed er jeg ikke i tvivl om, at træ som materiale, i vores branche, har en enorm historisk betydning og samtidig et næsten uendeligt potentiale i fremtiden, simpelthen fordi det er et materiale med medfødt skønhed og æstetik, gode forarbejdningsevner, og så er det CO2-neutralt og derfor et af de eneste materialer, vi kan bruge løs af og genskabe til fordel for både os selv og planeten.
Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.