Træer eksploderer i Texas

0

Under en vinterstorm i Texas oplevede flere beboere, at træer ”eksploderede”. Det de oplevede, var et fænomen, der kan opstå, når træer bliver udsat for pludselige og drastiske temperaturændringer.

Af -

Tags: ,

At træer ”eksploderer” er et fænomen, der kan opstå ved pludselig kulde, når træerne ikke har nået at forberede sig på det store temperaturudsving. Væsken i træernes celler og væv fryser og udvider sig til et punkt, hvor barken ikke længere kan holde til det. Med et brag opstår en flænge i træet – en såkaldt frostrevne.

Det oplevede beboerne i de nordlige egne af Texas under vinterstormen Landon i starten af februar 2022, hvor der var beretninger om lyde, der kunne minde om kanonslag eller skudbrag.

”Træer eksploderer i koldt vejr, fordi vandindholdet i celler og væv fryser. Man ser det for det meste på varme, solrige vinterdage og meget kolde nætter, der dykker et godt stykke under frysepunktet,” fortæller Stuart MacKenzie, aborist og ekspert hos Trees.com til Treehugger, og fortsætter:

”Ahorn har en tendens til at lide af dette fænomen lige før sukkersæsonen. De vil optage vand hurtigt, da solen varmer deres bark og væv, men væsken vil fryse og udvide sig om natten og få træet til at revne. Det kan høres i de sene nattetimer, og nogle synes, det lyder som et haglgevær eller en kanon.”

Ifølge Videnskab.dk forbereder træer sig normalt på kulden ved at danne en slags frostvæske, som forhindrer, at væsken i deres celler fryser til is. Men ved store og uventede temperatursvingninger kan det alligevel ske, at træet er uforberedt, og i Texas’ varme og tempererede klima kom de kolde temperaturer som et chok for træerne.

Almindeligt forekommende fænomen

Fænomenet med at træerne eksploderer er ikke så usædvanligt, som det måske lyder. Træer fryser ofte og slår revner som følge af pludselige temperaturændringer, fortæller Stuart MacKenzie.

”Fra midten af vinteren til det tidlige forår kan fænomenet forekomme, når temperaturen svinger, sneen smelter og den varme sol sammen med de kolde nætter får det til at ske. Ahorn, kirsebær, birk og nogle fyrretræer kan opføre sig på denne måde. Frostrevner eller ar kan være tydelige, og der vil dukke saft op, som drypper eller løber ud af åbningerne.”

Generelt er hjemmehørende træarter mere tolerante over for de lokale vejremønstre, hvis man skal prøve at undgå at træer eksploderer.

 

Kilde: Treehugger

Foto: Pixabay

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×