Vikingeskibe får nyt hjem af træ

0

Nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde, som blandt andet huser fem originale vikingeskibe, skal opføres i træ – både for at knytte an til fortiden og for at tage ansvar for nutidens og fremtidens klimaudfordringer.

Af -

Lundgaard & Tranberg Arkitekter har i samarbejde med Marianne Levinsen Landskab og Christoffer Harlang Architects vundet opgaven med at bygge et nyt vikingeskibsmuseum i den gamle kongeby, skriver museet i en pressemeddelelse.

Og det glæder kulturminister Jakob Engel-Schmidt, at realiseringen af det nye museum nu er kommet godt i gang:

”Vi har for ganske nylig haft meget voldsomt vejr, som endnu engang understreger, at der er behov for nye rammer om vikingeskibene i Roskilde. Derfor er det en rigtig god nyhed, at projektet nu er et skridt videre. For vi skal også i fremtiden passe på den enestående kulturarv, som vikingeskibene udgør, og vise skibene frem, så vi alle kan blive klogere på en helt central periode i vores fortid,” siger han.

Arkitektur skal hjælpe med den grønne omstilling

Den nye bygning er skabt med synlige bærende trækonstruktioner, og selvom der er tale om en stor bygning, så ”træder den nærmest ydmygt til side og giver plads til den storslåede natur omkring fjorden”, lyder det i pressemeddelelsen.

”Det nye Vikingeskibsmuseum er et godt eksempel på en ny retning, hvor arkitektur er meget mere end bare udformning af bygninger. Lundgaard & Tranberg Arkitekter er her kommet med et eksempel på, hvordan arkitektur kan være med til at skabe trivsel, fællesskaber og understøtte sammenhængskraften mellem Roskilde by, kystnaturen, fjorden og eksisterende arkitektur. Projektet viser samtidig, hvordan arkitektur kan hjælpe os i den grønne omstilling og med at håndtere de meget mærkbare konsekvenser af klimaforandringerne,” udtaler Johnny Svendborg, en af dommerkomiteens tre arkitektfaglige dommere.

Træ tager ansvar for fremtiden

Den nye bygning til vikingeskibene bliver opført i træ og er derfor med til at tage ansvar for fremtiden. En høj andel af materialerne vil være biobaserede med det primære formål at minimere bygningens CO2-aftryk ved opførelsen. Bygningens geometri er blevet aktivt designoptimeret for at minimere ressourceforbruget og med fokus på at reducere mængden af byggematerialer med stort klimaaftryk som beton, samt unødvendigt glasareal i facaden, skriver museet.

I alt har museet modtaget 310 millioner kroner i støtte fra private og offentlige fonde, og Nyt Vikingeskibsmuseum forventes at stå klar til at tage imod de uvurderlige skibe i 2028.

 

Kilde: Vikingeskibsmuseet

Illustrationer: KVANT-1 og Lundgaard & Tranberg Arkitekter

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×