Fri for friturestegt træbeklædning
Bæredygtig beklædning skal ikke behandles – hverken med varme, maling, kobber, olie eller kemi, mener Dennis fra TræVærk. Hvad mener du?
Bæredygtig beklædning skal ikke behandles – hverken med varme, maling, kobber, olie eller kemi, mener Dennis fra TræVærk. Hvad mener du?
5 kommentarer
At trae er et enestaaende raamatriale er der ingen tvivl om, og baeredygtigt trae er endnu bedre, men baeredygtighed og evt behandling (eller ej) har intet med hinanden at goere.
En lidt for populaer og simplificeret fremstilling at et vigtigt emne.
Hej Dennis
Prøv lige at høre dig selv!
Den fasade beklædning historie er ikke god nok.
Til en vis grad har Dennis jo ret. Enhver forædling af træet, med efterbehandling på f.eks. vis vil jeg gøre træet mindre CO2 neutralt. fordi der bruges en eller anden mængde energi og andre materialer på det. Så ubehandlet træ vil altid være mere bæredygtigt en behandlet træ. Så kan man diskutere om det er for meget af det gode at lade facadebelædningen være helt ubehandlet – om det er at gøre for meget ud af det i forhold til bæredygtighed. Personligt kan jeg godt lide den naturlige farve af træ, evt, den flotte brune farve fra varmebehandlet træ el.lign., så hvis jeg skulle lakere eller gøre et eller andet ved mit facadetræ, for at beholde farven, så træet ikke bliver gråt, så ville jeg gerne det.
Hvis man forlænger træets levetid, med modificering eller træbeskyttelse/imprægnering, så belaster det jo ikke det samlede Co2 billede… Det er et regnestykke der ikke er regnet helt færdigt, hver gang vi vælter skov, belaster vi Co2 regnestykket i negativ retning, så jeg er ikke helt enig med Dennis.
Det handler også meget om hvordan træet blive brugt i byggeriet, det viste eks. findes i næsten alle norske svenske finske træhuse i forskelige varigationer, flere af de huse har stået med ubehandlet træfacade i flere hundrede år. og ja en del har rød pigment farve på som beskytter mod solen, men er ikke sølet ind i div væsker andet end det der holder farven på facaden.