Tags:

Når nogen siger træsort, så mener de i virkeligheden træart

1

Forveksling af ordene 'art' og 'sort' er udbredt og er det ikke fuldstændig lige meget? 'Absolut ikke', siger Trætossen, som ta'r dig med i petitesseafdelingen for belæring i taksonomisk rangorden.

Af -

Kært barn har mange navne og det gælder selvfølgelig også når vi taler træ og træer. I de fleste tilfælde forstår alle da også hvad der tales om, mens forkert brug af ordne også kan skabe forvirring.

“Ja, ja, men sproget er jo demokratisk. Det er os der bruger sproget, der bestemmer hvad ordene betyder”, vil nogen måske sige.

Sproglig petitesse

Og det har de sådan set ret i, og selvom opråbet her måske kan synes at hører til i afdelingen for sproglige petitesser, så tillad mig alligevel at blive lidt trætosset, når det folk siger, faktisk betyder noget andet, end det de mener.

Lad mig komme med et eksempel:

På Træ.dks Facebookside henviste vi for nogen tid siden til artiklen Hvilken facadebeklædning er bedst?, som giver en kort introduktion til forskellige træarter og deres egnethed som facadebeklædning.

En læser kommenterede: ”Træart….. det hedder vist træsort….. man kommer langt med lærk”.

Jeg er selvfølgelig helt enige i at man kommer langt med lærk som facadebeklædning – for lærk har jo høj andel af kerneved og mere harpiks end andre nåletræer og det sikrer lærk en god naturlig holdbarhed.

Men enigheden stopper med hensyn til læserens kommentar om ‘træsort’. For der er ikke noget der hedder ‘træsort’, i hvert fald ikke i den her sammenhæng.

Hvilke træsorter ses på billedet? Ikke nogen, men jeg ser træarterne birk, gran og fyr.

Art vs. sort

‘Art’ og ‘sort’ bliver ofte forvekslet og i daglig tale bruges betegnelserne i flæng. Meningen forstås naturligvis, som oftest, men det er bare ikke det samme.

I tilfældet med forskellige træarter til facadebeklædning, så er den korrekte term træart, da der er tale om helt forskellige arter, som lærk, fyr og gran mv.

‘Sort’ bruges derimod om forædlede kulturplanter, hvor en bestemt art findes i forskellige kulturvarianter.

For træer er det stort set kun frugtproducerende træer der er repræsenteret i ‘sorter’.  Fx findes træarten æble i forskellige sorter som fx Cox Orange og Filippa mv. På samme måde findes der forskellige sorter af fx kirsebær, pære og appelsin, som er hver sin art, men findes i et væld af varianter med forskellig smag, tekstur, udseende osv. osv.

Og det er ikke kun lægfolk der forveksler ordne og bruger dem forkert. Prøv bare at søge på Google – stort set alle steder “træsort” optræder, så menes der “træart”.

Slægt, art og sort – og provenienser

For at fortsætte belæringen i taksonomisk rangorden, så inddeles kulturplanter i tre rangtrin med rækkefølgen: slægt, art og sort. Det kan man læse mere om her.

En forskel på art og sort er, at en ”træart” formeres ved frøformering, mens en ”træsort” formeres igennem stiklinger. Stiklingeformering er nemlig den eneste måde at bevare og udbrede den enkelte frugtsorts unikke karakteristika til et større antal individer.

Stiklingeformeringen for foregår hovedsagelig igennem podning af kviste af en bestemt sort, på grundstammen af frugttræ af samme art. Man kan læse mere om podning af frugttræer og valg af grundstammer på Pometets hjemmeside.

Skal der endelig tales om forskellige varianter af træarter, så sker opdelingen, med en forstlig term, i provenienser, som henviser til en bestemt herkomst i forhold til træer af samme art. Ønsket om at opdele træarter i provenienser, skyldes gunstige karakteristika som fx hurtig vækst, god grensætning, tørkeresistens, modstandsstyrke for skadedyr mv., som kan være særlig udtalt for træer af samme art fra et bestemt område.

Flere forvekslinger

Har du også en sproglig kæphest med træ, så del den gerne i kommentarsporet.

57

Trætossen

Blogger om alt mellem himmel og jord - men altid om træ.

Profil

En kommentar

  1. Jørgen Hansen siger:

    Det er der ikke nogen der har kommenteret.
    Det er da også sådan at hvis du spørger en hvilken som helst gammel snedker (undertegnede) vil han altid tale om træsort. Uanset hvad I nu er kommet på!!!

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Alle blogindlæg fra Trætossen

Tømrer bygger luksusbiler af træ

Sønnen til Truong Van Dao er en heldig lille fyr. Den vietnamesiske tømrer har nemlig bygget både en Ferrari og en Bugatti i børnestørrelse - og det får faktisk Trætossen til at blive en lille smule misundelig! For de er godt nok lækre...

Fotosyntesen på spil

I brætspillet Photosynthesis konkurrerer du med dine medspillere om at vokse og fælde flest træer. Du skal optjene energi fra solen og samtidig passe på, at de andre ikke skygger for dig. Det er da lige noget for trætosser!

Fra skov til træprodukt

Når man elsker træ og træprodukter lige så højt, som Træstossen gør, så er det rent guf at falde over en video som den her. Tryk på play og nyd træets rejse fra skoven til færdigt produkt.

Et cover af træ

Trætossen har fået øje på en virksomhed i Oregon, USA, der har specialiseret sig i at lave træ-covers til mobiltelefoner, spillekonsoller og tablets.

Video: Stole, stole, stole

Stole af alle slags gemmer sig i de ellers så uskyldigt udseende møbler i denne video fra spanske OOO My Designs nye møbelserie Chairs Everywhere.

Video: Træcykel – Årets vinterprojekt?

Den første cykel så dagens lys i Tyskland i starten af 1800-tallet i form af en løbecykel og bestod hovedsageligt af træ. Sidenhen har cyklen udviklet sig, lige fra væltepeteren til brugen af foldecykler af de britiske faldskærmstropper, og til cyklen som vi kender den i dag. Men nu skal vi tilbage til start 1800-tallets brug at materialet træ. I denne video bygges der en cykel af træ i moderne stil.

Se flere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×