Årringe afslører gigantisk, 14.300 år gammel solstorm

0

Rester af gamle skovfyr i de sydfranske alper indeholder beviser på den største solstorm, verden endnu har kendt til.

Af

Et kæmpe udbrud af højenergiske, ladede partikler, sendt ud i rummet som følge af en kraftig solstorm. Kraftig nok til at smelte satellitter og ødelægge elektricitetsnettene, hvis det var sket i dag.

Solstormen fandt dog sted for 14.300 år siden, og grunden til, at man kan afsløre, hvad der skete så langt tilbage i historien, skyldes vores kære træer – nærmere bestemt deres årringe.

Ved hjælp af kulstof 14-metoden udført på gamle træer langs Drouzet-floden nær byen Gap i Frankrig har forskerne været i stand til at afgøre tidspunktet for den mægtige storm.

Og det var måske held i uheld, at jæger-samlerne, som levede under den seneste istid, ikke havde satellitter og elektriske apparater som en del af deres hverdag, for så havde de været på spanden.

Viden gemt i træernes årringe

“På det tidspunkt ville de, der boede på jorden, sandsynligvis først have set et lysende soludbrud – et glimt på himlen,” siger Tim Heaton, professor i anvendt statistik ved University of Leeds i England og en af ​​forfatterne til undersøgelsen, der er offentliggjort hos The Royal Society.

“Flere timer senere ville de så sandsynligvis have set et enorm nordlys på himlen, der ville strække sig meget længere mod ækvator end de nuværende nordlys. De ville ikke have bemærket højenergipartiklerne eller været klar over, at de oplevede en geomagnetisk forstyrrelse”, tilføjer Heaton.

Energiske solpartikler oversvømmede jordens øvre atmosfære, forårsagede en kæde af nukleare reaktioner og førte til en pludselig stigning i produktionen af ​​radioaktive isotoper af kulstof, som blev absorberet i de voksende træer.

Træerne blev begravet i slutningen af ​​den sidste istid, men stammer og stykker af bark er stadig i så god behold, at forskerne kunne vride viden ud af årringene.

“Vi ved ikke, hvad der får sådanne ekstreme solstorme til at opstå, hvor ofte de kan forekomme, eller om vi kan forudsige dem,” siger Heaton, og det gør da det hele lidt ekstra spændende, nu hvor vi mennesker i nutiden rent faktisk er temmelig afhængige af både elektricitet og anden teknologi.

 

Kilde: Reuters

 

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum