Birkesaft til is og mod allergi

3

Birkesaft har mange gode egenskaber. Saften virker mod allergi, og den kan bruges til sunde fødevarer. Dansk virksomhed samarbejder med Syddansk Universitet for at udnytte birketræ-saft til sunde fødevarer og medicinske formål.

Saft fra birketræer kan bruges til at fremstille is. Saften har egenskaber der kan binde isen sammen, hvilket man ellers bruger kunstige tilsætningsstoffer til for at opnå.
Tilsætning af den sødlige saft muliggør desuden at reducere andelen af sukker i isen.

Det er Biosynergy på Skarø som har opdaget birkesaftens muligheder. Firmaet arbejder med forskellige naturprodukter.

Ukendte muligheder

Indtil videre er der ikke mange is-producenter der har fået øjnene op for birkesaftens kvaliteter. Det er således endnu kun det lille firma Skarø Øspecialiteter, som gør brug af saften i sin is.
”Hvis de store isproducenter også vil bruge birkesaft, er de velkommen til at henvende sig”, fortæller Martin Jørgensen fra Biosynergy til DR-Fyn.

Virkning mod allergi

Den første ide var at birkesaften skulle bruges til allergikere, for at dæmpe allergi mod birkepollen. Ved at drikke birkesaft skulle kroppens immunsystemet vænne til saftens indholdsstoffer og derigennem blive mindre følsom for birkepollen.

”Vi mener, at hvis man drikker birkesaft i tre dage, så forsvinder symptomerne på allergi, og det er jo bedre at bruge et naturprodukt end at tage antihistamin (medicin mod allergi, red.). Problemet er, at vi ikke kan konservere birkesaften”, fortæller Martin E. Jørgensen fra Biosynergy, til Børsen.

Forskningssamarbejde på området

Biosynergy arbejder sammen med Syddansk Universitet for at undersøge birkesaftens muligheder i medicin og sunde fødevarer.

Is ideen opstod gennem problemer med holdbarhed

For at give saften en bedre smag tilsætter Biosynergy frugt. Problemet er at få saften til at holde. Den sukkerholdige væske er nemlig et perfekt væsktmedie for gærsvampe, som gør den udrikkelig efter få dage.

Da saften kun kan tappes i en kort periode i foråret i forbindelse med birketræernes løvspring, nedfryser Biosynergy råvaren, som så kan tøs op når man får brug for den. Herved opstod ideen om at bruge saften i is.

Man kan selv tappe birkesaft

I dagene omkring løvspring kan man bore et lille hul på 8-10 mm i diameter og 15-20 mm dybt ca. 1 m over jorden i birketræets stamme. Indsæt en passende slange i hullet som fører ned til en opsamlingsdunk på jorden. Snart strømmer birkesaften lystigt ned i dunken, som skal opbevares på køl, når tapningen er overstået. Der kan tappes adskillige liter om dagen. Glem ikke at lukke hullet med en prop af træ.

MEN… inden du farer ud og borer huller i birketræerne, så gør Træ Er Miljø-redaktionen opmærksom på at tapning kun må ske med samtykke fra ejeren af træet. Der er en vis risiko for at træet mister vækstkraft eller kan blive inficeret gennem hullet.

3 kommentarer

  1. Henriette Taksoee-Jensen siger:

    På den gamle hjemmeside, som nu er lukket, havde I en opskrift på Grovboller med Birkesaft. Den kan jeg ikke finde nu, kan I hjælpe ??

  2. Gunilla ratz siger:

    Hvor meget birkesagt må man drikke om dagen

  3. Gunilla ratz siger:

    Jeg har birkeallergi, og vil derfor gerne vide hvor meget birkesaft jeg må drikke om dagen

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.