Birkesød mod mellemøre-
betændelse

0

Tyggegummi sødet med birkesød, også kaldet xylitol, reducerer mellemørebetændelse hos børn.

Af -

Finske undersøgelser viser at tyggegummi sødet med xylitol, også kaldet birkesød, i stedet for sukker kan reducere forekomsten af mellemørebetændelse som er en af de hyppigste årsager til at sætte børn i antibiotikabehandling.

10 om dagen

Undersøgelserne har f.eks. vist at hvis børnehavebørn tygger to stykker xylitol-tyggegummi fem gange om dagen, så kan de mindske risikoen for at få mellemørebetændelse med 25-40 %.

Det er altså en hel del tyggegummi der skal konsumeres, 10 stk. om dagen, men heldigvis behøver man ikke at tygge året rundt.

Ifølge Ugeskrift for Læger, kan man nemlig begrænse brugen til de to til tre vintermåneder hvor udbruddene af mellemørebetændelse er hyppigst.

Naturligt i birketræer

Xylitol findes naturligt i bl.a. birketræer, hvorfor det også kaldes birkesød.

Tyske forskere fandt stoffet første gang i birkebark, i slutningen af 1800-tallet, men senere er det også blevet fundet i frugt, grøntsager og kornprodukter som majs.

Xylitol blev første gang fundet i birkebark og kaldes derfor også for ‘birkesød’. Foto: Sav.

Som sukkererstatning

Xylitol er på det seneste blevet meget populært, bl.a. fordi det er en sikker sukkererstatning for diabetikere og fordi det modvirker huller i tænderne.

Bivirkninger

Men pas på med overdrevent indtag af birkesød. Xylitol-indtag over 10 gram pr. dag kan nemlig resultere i bivirkninger i form af mavesmerter, luft i maven og diarré.

Birkesød fra majs

Xylitol fremstilles kunstigt ved kemisk behandling af xylose, også kaldet træsukker. Men på trods af tilnavnet birkesød, så produceres det meste xylitol faktisk af majs.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×