Birkesød mod mellemøre-
betændelse
Tyggegummi sødet med birkesød, også kaldet xylitol, reducerer mellemørebetændelse hos børn.
Finske undersøgelser viser at tyggegummi sødet med xylitol, også kaldet birkesød, i stedet for sukker kan reducere forekomsten af mellemørebetændelse som er en af de hyppigste årsager til at sætte børn i antibiotikabehandling.
10 om dagen
Undersøgelserne har f.eks. vist at hvis børnehavebørn tygger to stykker xylitol-tyggegummi fem gange om dagen, så kan de mindske risikoen for at få mellemørebetændelse med 25-40 %.
Det er altså en hel del tyggegummi der skal konsumeres, 10 stk. om dagen, men heldigvis behøver man ikke at tygge året rundt.
Ifølge Ugeskrift for Læger, kan man nemlig begrænse brugen til de to til tre vintermåneder hvor udbruddene af mellemørebetændelse er hyppigst.
Naturligt i birketræer
Xylitol findes naturligt i bl.a. birketræer, hvorfor det også kaldes birkesød.
Tyske forskere fandt stoffet første gang i birkebark, i slutningen af 1800-tallet, men senere er det også blevet fundet i frugt, grøntsager og kornprodukter som majs.
Som sukkererstatning
Xylitol er på det seneste blevet meget populært, bl.a. fordi det er en sikker sukkererstatning for diabetikere og fordi det modvirker huller i tænderne.
Bivirkninger
Men pas på med overdrevent indtag af birkesød. Xylitol-indtag over 10 gram pr. dag kan nemlig resultere i bivirkninger i form af mavesmerter, luft i maven og diarré.
Birkesød fra majs
Xylitol fremstilles kunstigt ved kemisk behandling af xylose, også kaldet træsukker. Men på trods af tilnavnet birkesød, så produceres det meste xylitol faktisk af majs.