Tags: ,

Bytræer skal plantes de rigtige steder

0

En ny, norsk undersøgelse peger på, at bytræer kan være skyld i en dårligere luftkvalitet, hvis de er placeret på en måde, så de forhindrer partikler i at blæse væk. Der er dog stadig masser af gode grunde til at have mange træer i byerne.

Af -

Bytræers blade og nåle opsuger ganske vist forurenende partikler, som andre undersøgelser tidligere har påpeget.

”Men effekten er ekstremt lille, i hvert fald sammenlignet med effekten af vind og luftfugtighed”, fortæller Erik Stange fra det norske Institut for Naturvidenskab (NINA) til forskning.no.

Han er en af ​​forskerne bag et nye studie, der konkluderer, at træer i byen kan forårsage både bedre og ringere luftkvalitet.

Studiet er foretaget i samarbejde med det uafhængige klima- og miljøforskningsinstitut NILU og viser blandt andet, at mens træer kan påvirke luftkvaliteten negativt i de enkelte gader, har byer med meget grønt generelt lidt bedre luftkvalitet.

Mange og tætte træer kan virke som et låg

Luftkvalitetsmålinger fra 2.615 målestationer i amerikanske og europæiske byer mellem 2010 og 2019 er blevet undersøgt og koblet med satellitbilleder af træer og grønne områder omkring målestationerne. På den måde undersøgte forskerne, hvordan luftkvaliteten påvirkes af grønne lommer i byerne.

Undersøgelsen viser, at mange træer samlet på ét sted kan give dårligere luftkvalitet.

Store trækroner forhindrer udveksling af luft i gadekorridorer (street canyons), mens tæt vegetation langt vejkanten kan bidrage til større koncentration af luftforurening. Dertil kommer, at vegetationen kan producere de såkaldt flygtige organiske forbindelser (volatile organic compound eller VOC), som forskerne dog understreger primært er et problem i klimaer, der er varmere end Norges.

”Især når vi taler om street canyons, hvor både vegetation og bygninger forhindrer partikler i at blæse væk, kan det være ret slemt”, siger Stange og giver et råd til dem, der planlægger træer og grønne områder i byer:

”Man bør undgå tætte trækroner langs motorveje med meget trafik og bygninger på begge sider, for det svarer nærmest til at lægge låg på, så der ikke sker nogen udluftning.”

Bytræer er stadig en rigtig god idé

Stange understreger, at løsningen er at placere træerne rigtigt – ikke at have færre træer i byerne.

”Træer gør mikroklimaet bedre. De gør hedebølger mere udholdelige og nedsætter vindens hastighed i koldere klimaer. De er også med til at håndtere oversvømmelser ved kraftig regn og at øge biodiversiteten, og derudover udgør de et æstetisk element, der kan bidrage til velvære”, siger han.

Ifølge en svensk undersøgelse fra 2023, som Træ.dk skrev om i artiklen Blandede træarter giver renere luft i byerne, har forskellige træer forskellige evner til at absorbere luftforurening. Forskningen, som er foretaget i den botaniske have i Göteborg, viser blandt andet, at nåletræer er bedre til det end løvtræer.

Kilde: Forskning.no

Videnskabelig artikel: Reassessing the role of urban green space in air pollution control

 

Hør også Træ.dk’s podcast om bytræer:

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×