Blandede træarter giver renere luft i byerne

0

I en ny undersøgelse fra Göteborgs Universitet er forskere kommet frem til, at en kombination af løv- og nåletræer i byrummet er en effektiv luftrenser - og at der i øvrigt er forbavsende stor forskel på, hvor meget og hvilken type forurening de forskellige træarter sætter til livs.

Der er mange fordele ved træer i byerne, men den mest kendte er nok, at de renser luften for forurenende stoffer. Forskere fra Göteborgs Universitet har yderligere undersøgt, hvilke træer der renser luften bedst. Det har de gjort ved at opsamle blade og nåle fra forskellige træarter i det samme område af arboretet i Botanisk have i Göteborg. Bladene blev undersøgt og analyseret for, hvilke stoffer de havde optaget.

I alt blev 32 forskellige forurenende stoffer analyseret. Nogle var bundet til partikler af forskellig størrelse, andre var i gasform.

“Vores analyser viser, at forskellige træarter har forskellige evner til at optage luftforurening. Nåletræer optager normalt mere gasformige PAH’er (polycykliske aromatiske kulbrinte) end løvtræ. En anden fordel ved nåletræer er, at de også fungerer som luftrensere om vinteren, hvor luftforureningen normalt er på det højeste”, siger forsker Jenny Klingberg til forskning.se.

En tredje fordel ved nåletræer er, at deres nåle fortsætter med at absorbere luftforurenende stoffer i flere år, hvilket blade naturligvis ikke kan. Dog viste løvtræerne andre fordele: De var mere effektive til at rense luften for partikler. Forskerne antager, at det skyldes bladenes større overflade, som partiklerne kan sætte sig fast på.

“Der var større forskel på de forskellige arter, end vi havde troet. Det træ, der klarede sig allerbedst i testen, var lærketræet, som er et nåletræ, der hvert efterår taber sine nåle. Lærken optog alle de mest partikelbundne forurenende stoffer, men var også god til at opfange de gasformige PAH’er “, fortæller Jenny Klingberg.

Den rigtige kombination i bybilledet

Løsningen på forurenet luft er dog ikke ukritisk at fylde alle byens gader op med træer – selvom det kan lyde som den mest effektive måde at rense luften på. Det skal overvejes, hvilke træer der skal plantes hvor, og hvor mange af hver, når bybilledet skal designes.

En allé af træer i en smal, trafikeret gade kan for eksempel danne en slags gardin og holde luften inde, så niveauet af forurening stiger. I sådan et tilfælde ville det være en bedre ide at indtænke arter, der egner sig godt til hækbeplantninger – for eksempel navr, tjørn og hækbøg. Byplanlæggeren skal vurdere, hvordan forskellige træarter blandes i beplantningen for at optimere luftrensningen, samt veje det op imod træernes andre funktioner og fordele.

 

Kilde: Forskning.se

Videnskabelig artikel: Differences in accumulation of polycyclic aromatic compounds (PACs) among eleven broadleaved and conifer tree species

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×