Træer er mere tavse end hidtil troet

1

Taler træer virkelig sammen gennem et underjordisk rodnet af svampe? Eller er ”Wood Wide Web” blot en lidt for fantasifuld forestilling? Ny forskning dæmper begejstringen og peger på det sidste.

Af -

Det er ellers en god historie. Historien om, at træerne i skoven er forbundet gennem et svampe-rodnet, gennem hvilket de advarer hinanden om insektangreb, tilfører ekstra næring til gamle og svagelige træer og generelt tager sig af hinanden.

Men ny forskning sætter spørgsmålstegn ved den udlægning, skriver University of Alberta i en pressemeddelelse.

Forsker Justine Karst har sammen med to kolleger undersøgt forbindelsen mellem svamperodnettet, kaldet CMN (common mycorrhizal network), og træer og kimplanters eventuelle fordele ved at være forbundet under jorden.

Selvom det er videnskabeligt bevist, at CMN eksisterer, er der ikke nogen større evidens for, at det gør en forskel for træerne og deres ”yngel”, skriver forskerne, der i studiet imødegår tre forskellige, populære påstande.

Ingen videnskabelige beviser

For det første er det ikke klart, hvor udbredt CMN er i skovene. Der foreligger simpelthen ikke nok videnskabelige undersøgelser til at kunne konkludere noget om CMN’s struktur og funktion, påpeger teamet.

For det andet kan det ikke bevises, at kimplanter modtager næring fra de voksne træer gennem CMN. En gennemgang af 26 videnskabelige rapporter slår fast, at selvom ressourcer kan blive overført under jorden mellem træer, er det ikke nødvendigvis CMN, der spiller en rolle i processen. Det kan heller ikke påvises, at kimplanter generelt nyder nogen andre fordele af at have adgang til CMN.

Ideen om, at voksne træer sender advarselssignaler om insektangreb til hinanden gennem CMN, er der heller ikke belæg for, siger Karst og punkterer derved den tredje påstand.

Bør ikke føre til ændringer i skovdriften

Karst advarer om, at udokumenterede og måske overdrevne informationer kan føre til en forfejlet opfattelse af CMN og måske endda resultere i en ændring af skovdriften på et forkert grundlag.

“At forvrænge videnskaben om CMN’er i skove er et problem. God, sund videnskab er afgørende for at træffe beslutninger om, hvordan skove forvaltes. Det er præmaturt at basere skovpraksis og -politikker på CMN’er i sig selv uden yderligere bevis”, siger hun.

Om fremtidig forskning vil genoplive betydningen af Wood Wide Web for skovens træer på et stærkere videnskabeligt grundlag, eller om historien dør her, må vi vente og se.

Videnskabelig artikel: Positive citation bias and overinterpreted results lead to misinformation on common mycorrhizal networks in forests

Kilde: University of Alberta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. ib topholm siger:

    Drejer træerne mig en knap? – Min familie siger jeg er skør, fordi jeg hævder at kunne se på store, gamle træer, at de rejer sig en smule dagen lang (måske også om natten?) Det jeg observerer er, at hele kronen ser ud til at dreje lidt med uret og lidt mod uret. Roligt og stilfærdig, og næsten usynligt, bortset fra altså, at jeg ser det. det ses lettest på birketræer, men i øvrigt også på alle mulige andre træer. Er jeg skør, eller hvad sker der. drejer de virkeligt, og sker det også om vinteren, og hvorfor, mon?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×