Tags: ,

Kan træer tænke og tale?

1

Træer har følelser, hukommelse og har måske endda et sprog. Det mener i hvert fald Peter Wohlleben, som har skrevet bestselleren ”Træernes hemmelige liv”.

Af -

Helt ude i skoven

Det lyder helt ude i skoven og kunne næsten være et eventyr skrevet af Brødrene Grimm eller J.R.R. Tolkien. Men nej, det er faktisk ramme alvor.

For ifølge Peter Wohlleben, en tysk skovfoged fra der sydvestlige Tyskland, så kan træer både føle, tænke, fornemme, kæle og tale sammen.

peter-wohlleben

Seriøs faglitteratur

Og det har han skrevet en bog om. En bog der har vist sig at være så populær, at den nu betegnes som en bestseller og er blevet oversat til flere sprog, herunder til dansk.

Titlen er ”Træernes hemmelige liv” og bogen er, ifølge anmelder på Dagbladet Information, Lasse Soll Sunde, ”et seriøst faglitterært værk skrevet af skovløber og forstspecialist Peter Wohlleben, der har sat sig for at afkode træernes indre liv og med en blanding af videnskabelighed og ægte passion oversætter, hvad de mægtige planter fortæller”.

Træerne ammer deres børn

Peter Wohlleben beretter at træerne skriger, når de er tørstige og at træerne ligesom på socialkontoret tager sig af syge og svage medskabninger

For eksempel ”hjælper” gamle bøgetræer deres ”børn”, som står i kvælende skygge under skovens mørke kronetag, med næring og sukker gennem rødderne og netværk af svampe i jorden.

Wohlleben sammenligner det sågar med en moder der ammer sit babytræ!

Ligeledes kan træerne kommunikere med hinanden ved at udsende gasser, der igennem luften kan advare artsfæller mod farer.

Overgivelse til skovfogedens vid

Ifølge anmelder Lars Henrik Aagaard på Berlingske, så er teksten til tider springende og når det går så vidt at træerne i deres rødder ”har noget i retning af en hjerne”, så står man af.

Men det til trods, så ”ender man med at overgive sig til skovfogedens vid, begejstring og nærmest amourøse forhold til skoven og dens træer”.

Peter Wohlleben formår nemlig at anskueliggøre den enorme betydning, træerne har for al biologi på kloden, herunder mennesket, hvorefter man drømmer om at drage direkte til de dybe løvskove i Schwarzwald, som anmelderen skriver.

Noget om snakken?

Det lyder på mange måder som en noget overdrevet historie. Det rene ”hokus pokus” – helt uden hold i virkeligheden.

Men kan der alligevel være noget om snakken? Jeg har ikke helt bestemt mig, men måske man alligevel skulle vove pelsen og sætte bogen på ønskelisten til næste højtid.

Træernes hemmelige liv

  • Originaltitel: Das geheme leben der bäume
  • Oversætter: Anette Broberg Knudsen
  • Sideantal: 216
  • Forlag: People´sPress
  • Pris: Saxo – 167,47 kroner.

Hvordan Træer taler med hinanden

Peter Wohlleben er ikke alene med ideerne om at træer kan kommunikere.

Se fx denne TED Talk video med Suzanne Simard, en canadisk forsker, der i 30 års har forsket i hvordan træer kan tale med hinanden.

En kommentar

  1. ib topholm siger:

    Når jeg sidder og ser på de store birketræer, som gror tæt på min altan har jeg bemærket at tæerne drejer sig om sin egen akse. ikke meget, men dog lidt med uret og efterfølgende lidt mod uret. Klart at bevægelsen har sine begrænsninger, men at de bevæger sig er tydeligt, når man først har fået øje på det.
    Det er naturligvis lettest at se det i vindstille vejr, men det sker også når de i øvrigt svajer sideværts i vinden. Jeg forestiller mig, at det styrker stammen og giver den både styrke og smidighed. Kigger jeg nøje efter kan jeg – måske indbildning – faktisk se det samme hos grantræer og andre træer. – Har andre gjort samme observation, og har nogen en forklaring på fænomenet?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Ny bog om dyrkning af små skove

Bogen kan bl.a. bruges som en guide til dyrkning af mindre skove og henvender sig derfor primært til ejerene af disse arealer.

Norsk bog om brænde

Ny bog om brænde er spækket med fakta om at save, hente, kløve, stable og tørre sit eget træ. Bogen er til alle der fyrer med brænde, hvad enten man køber sit brænde færdigt eller hugger det selv.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×