CLT er 100 år gammel – og amerikaner

0

Krydslamineret tømmer er ikke – som mange tror - en europæisk opfindelse fra 1990’erne, men derimod en ældre, amerikansk dame på 100 år.

Af

Der er ikke mange, der ved det. Men krydslamineret træ – bedre kendt som CLT – har overraskende mange år på bagen. Faktisk hele 100 er det blevet til, siden de to amerikanere Frank J. Wars and Robert Watts fra Tacoma, Piece i staten Washington tog patent på deres nye opfindelse.

I patentet, der er dateret den 21. august 1923, står der blandt andet:

“The strips or boards thus formed are then cut into suitable lengths, and such lengths are then superimposed one above the other to form a plurality of layers, with the grain of the wood in one layer running at an angle to the grain of the wood in the adjacent layer.”

Altså kort fortalt en beskrivelse af, hvordan man opbygger elementerne ved at lægge brædder vinkelret på hinanden – præcis som man gør den dag i dag.

Et voksende marked

Selvom CLT altså har været kendt længe, er det først siden 1990’erne, at anvendelsen er kommet op i fart. Og nu accelererer forbruget yderligere:

Ifølge rapporten Cross Laminated Timber Market: Global Market Size, Forecast, Insights, and Competitive Landscape fra April 2023 forventes det globale marked for krydslamineret træ at vokse med en årlig vækstrate på omkring 14,3% i løbet af 2023-2030.

Det svarer til en stigning fra 1,66 mia. USD i 2023 til 2,24 mia. i 2030.

Rapporten, som bruger data fra 12 førende CLT-producenter, forudsiger en vækst i den globale efterspørgsel i Nordamerika og Europa, og en stigende efterspørgsel i Asien og Stillehavsregionen drevet af Australien, Japan, Kina og Indien.

Over hele verden rejser flere – og højere – huse sig i CLT, og det er godt nyt for klimaet. For som det vil være de fleste bekendt, kan træbyggeri give massive CO2-besparelser – og så er de oven i købet rare at bo i.

Kilde: Wood Central

Tags: ,

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.