Danmarks største træbyggeri – uden synligt træ

3

Præfabrikerede træmoduler er byggestenene i et nyt fireetagers hotelbyggeri i København. Træet er valgt, fordi det er hurtigt, effektivt og konkurrencedygtigt at bygge med.

Af

København syder af byggeaktivitet, og derfor er der som sådan ikke noget specielt ved byggeriet på Scaniagade 14, hvor et nyt hotel med 208 værelser er ved at blive opført. Og så alligevel. Byggeriet er på vej til blive Danmarks største træbyggeri med fire etager af præfabrikerede træmoduler.

Selve hotelværelserne til det nye Moxy-hotel produceres som flade præfabrikerede moduler, hvor CLT-elementerne laves i Østrig og gøres til installationsklare elementer med isolering, gips og spartling mv. på en fabrik i det nordlige Italien. Når de transportvenlige moduler ankommer til byggepladsen i København, skal de blot løftes på plads og monteres sammen med et ligeledes præfabrikeret vådrumsmodul med bad og toilet.

Foto: Simon Auken Beck.

”Næsten alle led foregår industrielt, og det gør processen på selve byggepladsen enormt effektiv. Det medvirker til, at hele byggeriet kan opføres fra tom byggegrund til ibrugtagning på under et år. Havde vi bygget et tilsvarende projekt med beton, ville det formentlig tage mere end dobbelt så langt tid ”, fortæller Paulius Milčius, Development Partner i det litauiske firma, TimberDesign LT, som står bag byggeriets statik. Han viser sammen med byggepladsleder Vytautas Lubys fra montagefirmaet Effective Solutions Simon Auken Beck fra TMI og Træ.dk og Mikael Koch fra Træinformation rundt på byggepladsen.

Træelementerne i et tilsvarende Moxy-hotel i Oslo, ganske vist med 308 værelser og 7 etager, blev opført på blot tre og en halv måned med en hastighed på i gennemsnit fire færdige værelser pr. dag. Og hastigheden er tilsvarende på den københavnske byggeplads.

Hurtigt, effektivt og konkurrencedygtigt

Det er kun i byggeprocessen, at det er synligt for iagttageren, at bygningen er lavet af træ. For når hotellet tages i brug, er der ingen synlige træoverflader. Byggeriet vil ligne et hvilket som helst andet byggeri med malede gipsvægge og facade, der på ingen måde afslører, hvad bygningen består af.

”Jeg er virkelig imponeret over den hurtige og effektive byggeproces, dette CLT-byggesystem tilbyder. Træ kan vælges for sit smukke og varme udseende, men ikke her hvor træet er fuldstændig usynligt, når bygningen er færdig. Her er træet valgt, fordi det er hurtigt, effektivt og konkurrencedygtigt. Og så har det tilmed en bæredygtig profil, som mange andre byggematerialer ikke deler. Jeg tror, vi kommer til at meget mere som dette i fremtiden”, siger Simon Auken Beck, konsulent i TMI.

Den bæredygtige profil bekræfter beregninger fra TimberDesign LT. Ifølge beregningerne indeholder de ca. 2.000 m3 CLT, der anvendes i et byggeri som Moxy Copenhagen, ca. 1.3 million kilo CO2, som er gemt i bygningen og dermed holdes ude af atmosfæren i hele bygningens levetid. Og derudover forårsager selve fremstillingsprocessen af et træprodukt mindre CO2-udledning end fx beton.

Men klimargumenterne ved træbyggeri er dog ikke den eneste årsag til vælge præfabrikerede træelementer.

”Massivtræsbyggeri af denne type bliver mere og mere populært på tværs af Europa også af økonomiske årsager. Bygherrerne vælger i stigende grad CLT i stedet for beton pga. bedre totalbudget med hurtigere byggeproces, større præcision og lave transportomkostninger pga. træets lave vægt”, fortæller Paulius Milčius og fortsætter:

”Desuden er det lettere at opnå en energieffektiv bygning med en træbygning, fordi vi kan opnå ekstrem god lufttæthed med massivtræskonstruktioner, og træet gør det også nemmere at undgå kuldebroer.”

Foto: Simon Auken Beck.

Kører uden om den danske byggebranche

Besøget på byggepladsen vækker også eftertanke hos Mikael Koch, direktør i Træinformation.

”Det er tankevækkende, at et byggeri som dette helt kører uden om den etablerede danske byggebranche. Bygherren er multinational, materialerne er fra Østrig og Italien, montørerne er fra Litauen, og det samme er det projekterende ingeniørfirma. Det sker, fordi vi mangler kompetencerne i Danmark”, siger Mikael Koch og fortsætter:

”Jeg forudser, at det kan disrupte byggebranchen, hvis vi ikke kommer med på vognen. Det kræver bedre uddannelse på en lang række felter og ikke mindst flere danske entreprenører, der lærer sig, hvordan man bygger på denne måde, som vi kommer til at se langt mere af i fremtiden.”

Hotellet bliver en ny københavnsk afdeling af hotelkæden Moxy, der har planer 50 tilsvarende hotelbyggerier med 200-400 værelser forskellige steder i Europa. Alle sammen efter samme byggekoncept, hvor alt undtagen trappeskakter og grundplansetagen er bygget med præfabrikerede massivtræselementer. Foreløbig er har hotelkæden opført bygninger i bl.a. Oslo, Glasgow, London, München, Frankfurt og Wien.

Visualisering: Moxy Hotels.

Modtag gratis nyt om træ:

3 kommentarer

  1. Torkel Stentorp siger:

    Det er fint, men ville være meget bedre hvis danskerne også var involverede.
    Mvh. Tømrermester Torkel Stentorp

  2. Paulius Milčius siger:

    Copenhagen project is 3d MOXY assembly for Effective Solutions and 2nd statics servise for Timber Design LT. Danish companies will definitely have more massive wood construction projects as well. Moxy case is just a really good ice-breaking project.

  3. Thorvald Johannes Pedersen siger:

    Det – med at der ikke er danskere involveret – vil jeg gerne være med til at lave om på. Jeg kan designe, beregne og projektere CLT element projekter. 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Tema

Se flere fantastiske træbyggerier.

Danskerne skal turde at bygge i træ

Vi bør bygge meget mere af træ herhjemme i Danmark.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum