Fejl i samlinger har betydning for fugtophobning i træfacader
By og Byg og Træbranchens Oplysningsråd gennemfører en længere forsøgsrække under projektet Fugtsikre træfacader.

Fejl i samlinger har betydning for fugtophobning i træfacader
I den første forsøgsrunde er fugtforhold i træfacader undersøgt i By og Bygs fugtforsøgshus i afhængighed af følgende parametre: konstruktionsopbygning, isoleringstykkelse, isoleringsmateriale, dampspærre/dampbremse og ventilationsspalte.
I denne forsøgsrunde er der udvalgt tre forskellige elementtyper fra første runde for at undersøge, hvilken påvirkning fejl i samlingsdetaljerne har på fugtforholdene. Der er foretaget undersøgelse af følgende parametre:
– Samling af dampspærren med tape/ingen samling.
– Korrekt udført stopning af fugen/ingen stopning.
– Diffusionsåben /diffusionstæt fugning udvendig.
– Plastomsvøbt isolering (posetætning)/stopning af fugen.
I dette forsøg har man altså – i laboratoriet – undersøgt fugtophobningen i en række træfacadeelementer med forskellige konstruktionsopbygninger med eller uden fejl i samlingerne.
Konklusion
Rapporten dokumenterer, at fejl i samlinger mellem træfacadeelementer medfører højere fugtindhold i konstruktionstræet, end når samlingerne er udført korrekt. Målingerne viser samtidig, at fugtindholdet i konstruktionstræet er på et acceptabelt niveau, uanset om der er fejl i samlingerne eller ej.
Tidligere forsøg med fejlfri samlinger viser dog, at fugtindholdet andre steder i elementet kan være højere end i konstruktionstræet.
Rapporten “By og Byg dokumentation 034” er på 60 sider og kan købes på nettet
Læs mere:
Kilde:
- Rapporten: By og By dokumentation 034