Fossilt træ løser gåden om verdens ældste skove

0

Af -

Fossilt træ løser gåden om verdens ældste skove

Et internationalt forskerhold har fundet bevis for, at historien om jordens ældste skovtræer går 385 millioner år tilbage. Der skulle dog gå mere end 100 år før end forskerne fik samlet hele puslespillet om jordens første træer.

Oversvømmelse bragte forsteninger frem i lyset

I 1870’erne, efter en pludselig oversvømmelse i Gilboa i den amerikanske stat New York, gjorde forskere flere fund af stående stammer af fossile træer. Siden har der været enighed om at disse træstammer var vidnesbyrd om klodens ældste skove.

Men indtil for nylig har ingen vidst hvordan hele træet har set ud.

To nye fund løste gåden

Først for to år siden blev to ”nye” forstenede træer fundet nær Gilboa. Disse forsteninger var af væltede træer med velbevarede stammer og intakte kroner med grene og kviste.

Forstenet træ-bregne

Den amerikanske forsker fra Cardiff Universitet, Dr. Christopher Berry har studeret forstenede træer rundt om i verden i 17 år. Dr. Berry er i stand til at identificere stammerne til slægten Wattieza, som er en træbregne-lignende plante.

Smådele af Wattieza er tidligere blevet fundet, men man har aldrig vidst hvor stor planten egentlig kunne blive. De nye fund viser at planterne kunne blive mindst 8 meter høje, og at de dannede de første kendte skove på jorden.

Viden om jordens tidligste skove

I en pressemeddelelse fra universitetet udtaler Dr. Berry at “dette er et spektakulært fund, som har gjort det muligt for os, at rekonstruere dette tidlige skov-økosystem. Grenene fra træerne må være faldet til jorden, blevet nedbrudt, og skabt en fødekæde for insekter i skovbunden”.

Skovens fremkomst var et vigtigt ’øjeblik’ i Jordens historie. Dr. Berry fortsætter: ”Skovens fremkomst fjernede store mængder CO2 fra atmosfæren. Det udløste et temperaturfald hvorved betingelserne på planeten blev meget lig de nuværende.”

Hvad er et fossil?

Ordet fossil kommer af det latinske: ”fossus” og betyder ”gravet op”.

Forstenet eller forkislet træ, som det også hedder, er et mineral som består af kiseloxid. Det er ikke træet i sig selv som forstenes, men derimod hver enkelt del af træet som er skiftet ud med mineralet.

Hvordan opstår et fossilt træ?

De bedste eksemplarer dannes ved at et finkornet sediment har dækket træet kort tid efter dets død.

Derefter udskiftes træet langsomt ved at cirkulerende vand flyder igennem sedimentet og medfører mineraler som afsættes i træet, mens lignin og cellulose nedbrydes. Dette muliggør at alle strukturer i træet, årringe, insekthuller mv. bliver bevaret.

Forstenet træ kan have mange forskellige farver som kommer fra mineraler som f.eks. kul, magnesium, kobolt, krom, kobber og jern.

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×