Tags: ,

Fremtidens tøj er af træ

0

Tøj kan laves af træ - en fornybar ressource.

Af -

Universitetet i den svenske by Borås har indledt et samarbejde med tekstil- og skovbrugsindustrien. Her skal man undersøge muligheden for at øge anvendelsen af cellulosefibre fra træ til fremstilling af tekstiler.

Cellulosefibre er et fornybart alternativ til syntetiske fibre og et alternativt til ressourcekrævende bomuldsproduktion. Udtrykket beklædningstræ får samtidig en ny og overraskende betydning.

Når olie og bomuld ikke slår til

Når olien slipper op og bomuldsproduktionen ikke rækker til det hurtigt voksende behov, så står tekstilbranchen overfor en af sine største udfordringer siden den industrielle revolution. Dette dramatiske scenarie er udgangspunktet for forskningsprogrammet F3: Fashion Function Future, som skal se på muligheden for at anvende træfibrene til tekstiler.

Mere end 50 % af de tekstiler som i dag forbruges på det globale marked er syntetiske fibre, der fremstilles af fossile råmaterialer, først og fremmest olie. Bomuldsfibre er det almindeligste alternativ til de syntetiske fibre, men selv bomuldsproduktionen har store omkostninger for naturen, bl.a. fordi dyrkningen kræver meget store landarealer.

Attraktivt fra designer til slutbruger

Forskningen i Borås skiller sig ud fra den traditionelle forskning, der fokuserer på den tekniske fremstilling af træfibre til tekstiler. Der er nemlig allerede udviklet gode fibre, velegnede til tekstiler. Forbruget er bare forsvindende lille. Og det er fordi ”man hidtil har fokuseret ensidigt på fiberfremstillingen, imens design, forbrug og kommercialisering er blevet forsømt” udtaler projektlederen for F3, Jan Carlson. F3-projektet fokuserer derfor på at øge anvendelsen af cellulosefibrene ved at finde veje til at gøre materialet mere attraktivt for alle aktører i den tekstile værdikæde – fra designer til slutbruger.

F3-projektet arbejder for at skabe alliancer og for at finde fælles interesser. Det er således målet at forene den unikke nordiske ekspertise inden for både tekstil- og skovindustri med internationale mode- og tekstilfirmaer, så der med dette samarbejde kan åbnes døre til tekstilbranchens grønne omstilling.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Chanel skaber kollektion af træ

Modehuset Chanel har i år sat fokus på træ i deres forårskollektion. Det er den anerkendte designer Karl Lagerfeld, der står bag den unikke kreation.

Tag finér på til fest

Næste gang du skal i byen skal du måske overveje en kjole af finér. Nederdel og top af finérer af ahorn, ibenholt, eg og valnød monteret på ruskind og læder.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×