Tags: ,

Gratis platform samler Europas bedste skov- og træideer

0

Websitet Rosewood 4.0 er hjemsted for 260 gode og innovative ideer – på tværs af Europa og på tværs af træets værdikæde. Målet er at styrke bioøkonomien og inspirere til at erstatte fossile materialer med træbaserede.

Af -

Videnplatformen Rosewood 4.0, der er finansieret af EU, samler massevis af ”best pratice”-eksempler fra den europæiske træ- og skovindustri, som kvit og frit kan benyttes til at fremme brugen af træ og i endnu højere grad undgå fossile materialer.

Her findes forretningskoncepter og ideer fra hele træværdikæden, fra nye tjenester til digitalisering af skovdrift til innovativ genanvendelse af brugt træ til nye vinduesrammer.

Formålet er at stille eksisterende ekspertise til rådighed for at fremme udviklingen af bioøkonomien og bygge bro over de huller, der kan være i viden på tværs af grænser – både de fysiske og indenfor de enkelte sektorer. Det er meningen, at skovbrugseksperter, praktikere, regionale udviklere og skovejere skal drage fordel af den brede vifte af knowhow, for mange af de udfordringer, branchen støder på, er de samme i hele Europa.

En inspirations- og idébank

Websitets mange eksempler er bygget op omkring otte forskellige ”challenges”, som man kan klikke på, alt efter hvilken situation man befinder sig i.

For eksempel kan man finde løsninger inden for emnerne ” Enhance economic and environmental performance of forest supply chains” eller ”Improve infrastructures and capacity of public actors” og se, hvordan andre aktører har håndteret netop dén udfordring.

For der er forskel på, hvordan både professionelle og myndigheder i forskellige områder i de respektive lande forstår og behandler skoven – og det håber kræfterne bag Rosewood at bidrage til at rette op på.

Ifølge Kari Mäkilato, seniorforsker ved Natural Resources Institute Finland, er eksempelvis lande i det østlige Centraleuropa ikke lige så langt som Nordeuropa på alle punkter i forhold til skovforvaltning, fortæller hun til det finske medie forest.fi:

”Disse lande har områder, hvor skovbrug er af signifikant lokal betydning. Vi ønsker, at skovbruget her får større synlighed, end de nationale regeringer måske giver,” fortæller forskeren.

Danmark er også med

De fleste input i projektet kommer fra lande i Nord- og Centraleuropa, der har store skovressourcer. Men også Danmark har en lille finger med i spillet i kraft af EU-projektet Build-in-Wood, som Teknologisk Institut er projektleder på.

Build-in-Wood skal bidrage til at øge anvendelsen af træ i etagebyggeri og gik sidste år i luften med, hvad de halvt i sjov kalder ”LinkedIn for træbranchen”, nemlig det digitale fællesskab Community.

I Rosewood kan Build-in-Wood findes under kategorien “Grow the forest-based bioeconomy through circular use and value-added products”, hvor det i lighed med andre projekter kan tjene som inspiration og guide for andre.

Indholdet på Rosewood 4.0 bliver løbende opdateret med den nyeste og bedste viden.

 

Kilde: forest.fi

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×