Guld og Grønne Skove

0

Australske forskere har opdaget guldpartikler i nogle af landets eukalyptustræer. Opdagelsen kan afsløre guld i undergrunden.

Af -

Træer kan finde guld

Mange planter stikker deres rødder dybt i jorden for at finde vand og de næringsstoffer de har brug for, for at opretholde livet.

Australske forskere håber at denne egenskab en dag kan hjælpe guldgravere med at finde guld på en billig og skånsom måde for naturen, især fordi opdagelsen af nye forekomster af det ædle metal er faldet med 45 procent i løbet af de sidste 10 år.

Forskere i Australien har fokuseret på eukalyptustræer, fordi der fra tid til anden observeres spor af guld omkring disse træer.

 

Eukalyptustræ

Australske forskere har fundet ud af at eukalyptustræer kan påvise guld i undergrunden (Foto: Melvyn Lintern)

Fra undergrunden eller med blæsten?

Men forskerne har hidtil været usikre på om træerne rent faktisk kunne optage guld fra undergrunden, eller om det blot var guldstøv fra andre steder, der med blæsten havde samlet sig omkring træerne.

Nu har forskerne imidlertid fundet guldpartikler inde i eukalyptustræernes levende væv, hvilket beviser at træerne suger guldet op fra undergrunden

Prøveboringer viste af træernes guld kom fra undergrunden

Forskerne undersøgte blade, kviste og bark fra op til 10 meter høje eukalyptustræer fra to steder i Australien.

Prøveboringer på begge steder viste at undergrunden indeholdt guld.

Samtidig kunne det udelukkes at guldet omkring træerne kom fra tidligere minedrift, da der aldrig tidligere har været minedrift i området.

Læs også: Træer finder forurenet jord og grundvand

Fra rod til blad

Røntgenanalyse afslørede guldpartikler i træernes celler på 8 mikrometer, hvilket svarer til én tiende del af tykkelsen på et gennemsnitligt menneskehår.

Feltforsøg og eksperimenter i væksthus viser, at guldpartiklerne – der findes i koncentrationer der er uskadelige for træerne – absorberes af rødderne og transporteres til træernes yderpunkter, såsom blade, hvor der blev fundet de højeste koncentrationer.

Viser guld i 35 meters dybde

Forskernes resultater, som netop er fremlagt i tidsskriftet Nature, antyder at træernes rødder kan række ned til gulddepoter i ned til 35 meters dybde, når de i tørkeperioder må søge dybt efter vand.

”Vi var forbløffet over eukalyptustræernes evne til at hente guld op til overfladen fra hvad der svarer til en 10-etagers bygning, ” udtaler forskningsprojekts leder, Melvyn Lintern, til magasinet LiveScience.

500 træer til en guldring

Selv om det nu er bevist at eukaluptustræerne indeholder guld, så advarer forskerne mod at begynde minedrift på træerne.

”Træernes indhold af guld er meget lille, så man skulle bruge 500 træer eller mere for at få guld nok til en ring”, fortæller Melvyn Lintern.

Han foreslår i stedet at eukalyptustræerne kan hjælpe med at finde undergrundes gemte guld, så man dermed kan undgå at spilde tid, penge og ressourcer på at jagte det ædle metal over store landområder.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

140 MIO. ÅR GAMMELT TRÆFOSSIL

Fund af fossil fra 140 millioner år gammel fyrretræ, kan måske forklare, hvorfor fyrretræers frø kræver ild for at spire.

Nåleskove i nord overrasker forskerne

Under særlige forhold afgiver skovfyr kvælstofforbindelser i stedet for, som ventet, at optage dem. Det viser finsk forsøg, der for nyligt blev offentliggjort i Nature.

Det er dog usikkert hvilken konsekvens det har for det globale miljø.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×