Nåleskove i nord overrasker forskerne

0

Under særlige forhold afgiver skovfyr kvælstofforbindelser i stedet for at optage dem. Det viser et finsk forsøg, der for nyligt blev offentliggjort i Nature. Det er dog usikkert hvilken konsekvens det har for det globale miljø.

Af -

Nåleskove i nord overrasker forskerne

Et forskerhold ledet af professor Pertti Hari fra universitetet i Helsinki har undersøgt optagelse og afgivelse af  kvælstofforbindelser fra skovfyr.

Det har vist sig at træernes nye skud afgiver overraskende store mængder kvælstofforbindelser i form af NOx til luften.

Det er første gang, man har undersøgt NOx afgivelsen i direkte sollys og det har overrasket forskerne at træerne afgiver store mængder kvælstofforbindelser til luften, når de udsættes for solens ultraviolette lys. Indtil nu har man troet, at skove primært optog NOx’er og dermed reducerede forureningen med kvælstof.

Forsøgsbetingelser

Forsøget er kun gennemført når koncentrationen af NOx i luften er tilstrækkelig lav (under 1 milliardtedel), hvilket er tilfældet i de finske og mange nordlige skove.

NOx har blandt andet betydning for dannelsen af ozon, som har væsentlig indflydelse på luftkvaliteten og klimaet. Hvis de finske forsøg kan overføres til hele nåleskovsbæltet på den nordlige halvkugle, kan udledningen af NOx herfra give et betydeligt bidrag på global skala.

I områder som Danmark, hvor kvælstofforureningen er høj, er luftens koncentration af NOx høj, og skovene vil fortsat optage NOx.

Resulatet af forsøgene blev offentliggjort i det naturvidenskabelige tidsskrift Nature (Nature 422, 134 (2003)) med dansk deltagelse.

Kim Pilegaard fra Risø har været med til at fortolke forsøgsresultaterne. Han er netop medforfatter fordi forskerne blev så overrasket over resultaterne, at de gerne ville have dem blåstemplet fra uvildig side. Derfor har Kim Pilegaard og J. William Munger, Harvard University, USA, bidraget til at fortolke data fra de finske forsøg.

Tvivl om betydningen for det globale klima

Men Kim Pilegaard vil ikke være med til at gætte på, hvorvidt den nye opdagelse er godt eller skidt for det globale klima:

”Der er sandsynligvis mere tale om en recirkulering af NOx’erne, som vi ikke har været opmærksomme på før”, siger han til Ingerniør-net.

 Også en australsk forsker vil se flere resultater før der drages konklusion for det globale klima.

“I would like to see a more qualitative estimate of how significant that might be in comparison to all the other sources of nitrogen oxide in the atmosphere,” siger professor David Griffith fra The atmospheric chemistry research group  ved  Universitetet i Wollongong, Australien

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×