Hæld et træ i tanken – nu med lignin

1

Forskere finder ny metode der kan omdanne træ til et flydende brændsel.

Af -

Tags:

Forskere ved kemisk institut i Bergen har fundet en ny metode der kan omdanne træ til et flydende brændsel. Det skriver den norske netavis www.forskning.no.

At lave træ om til brændstof er ikke i sig selv nyt. Men det nye består i at man nu kan udnytte en særlig del af træets kemiske komponenter, som det tidligere ikke har været muligt at omdanne.

Det drejer sig om træstoffet lignin, som blandt andet findes i rigelige mængder i den skandinaviske granskov. Lignin udgør ca. en tredjedel af massen i nåletræ, og er i forhold til cellulose ikke blevet udnyttet i særlig grad.

De norske forskere har i et projekt haft fokus på at finde et alternativ eller supplement til den eksisterende produktion af bioethanol fra træ. En produktion som ikke er konkurrencedygtig i forhold til fossilt brændstof alene.

Ved fremstilling af ethanol fra træ bliver kun en del af træets bestanddele, nemlig sukkerstoffet cellulose, omdannet til brændstof. For at optimere produktionen af biobrændstof er det derfor vigtigt at hele træet bliver omdannet til forskellige produkter i en effektiv raffineringsproces.

Med forskernes lovende resultater er der nu mulighed for at hele træet kan udnyttes til værdifulde produkter. I stedet for at blive brændt af i et normalt kraftværk, kan ligninen bruges til at lave biodiesel og andre brændselskomponenter der kan bruges i for eksempel biler.

Optimisterne mener ligefrem at den nye raffineringsmetode gør det muligt at udnytte 60-80 procent af den energi der bliver tilført systemet. Metoden er måske allerede klar til industriel produktion i løbet af 10 år siger forskerne.

Biomasse og olie

Der har været fokus på drivmidler af biomasse siden oliekrisen i 1970’erne. Biomasse er en attraktiv ressource fordi den er fornybar og fordi den findes i rigelige mængder i store dele af verden. Men den kemiske sammensætning i biomasse er meget forskellig fra den fossile olie, der danner grundlaget for den moderne motorteknologi.

Den store udfordring er derfor at lave en olie der er sammenlignelig med fossile olieprodukter.
Netop det har de norske forskere nu fundet ud af at lave. Deres gennembrud kom da de opdagede betingelserne for at få ligninen brudt ned til de nødvendige produkter.

Forskerne har nu taget patent på kombinationen af reaktionsmedium, temperatur- og trykbetingelser der giver det ønskede resultat.

En kommentar

  1. Bjarne Sønderskov Nielsen siger:

    Uddybende- kemi -proces?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×