Harpiks giver håb for epilepsiramte

0

Harpikssyrer fra gran og fyr har vist sig at være effektive i udviklingen af medicin mod epilepsi.

Af -

Forskere ved Linköping Universitet har udviklet molekyler baseret på harpiks fra gran og fyr, som har lovende egenskaber i forhold til at indgå i medicin mod epilepsi, skriver forskning.se.

Lider man af epilepsi, er nervecellerne i hjernen overaktive, hvilket udløser epileptiske anfald. Nerveimpulserne sender signaler, de ikke burde, og på trods af medicin får en tredjedel af verdens 60 millioner epilepsipatienter stadig anfald, ifølge Nina Ottosson fra Institut for Biomedicinsk og Klinisk Videnskab som tilføjer, at der derfor er et meget stort behov for nye typer lægemidler.

Færre bivirkninger

Nerveimpulser skabes af små kanaler, såkaldte ionkanaler, i nervecellernes membraner, der passerer gennem elektrisk ladede ioner. Når nok ioner er kommet ind i cellen, skabes en elektrisk impuls, der føres langs en lang nervetråd og derefter stimulerer andre nerveceller.

Ionkanalerne spiller derfor en nøglerolle i epilepsi, og medicinen virker typisk ved at påvirke forskellige ionkanaler. Molekyler fra harpiks kan specifikt gå ind at påvirke kaliumionkanalen hKV7.2 / 7.3 – men uden de samme bivirkninger, som anden medicin kan forårsage.

Forskerne arbejder nu videre for at forstå detaljeret, hvordan harpikssyremolekylerne påvirker ionkanalen, og hvordan de kan forbedres yderligere for at blive til nye lægemidler.

Håbet er at kunne at udvikle medicin, der helt forhindrer epileptiske anfald.

Læs den videnskabelige artikel Synthetic resin acid derivatives selectively open the hKV7.2/7.3 channel and prevent epileptic seizures

Kilde: Forskning.se 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×