Kan biochar redde asketræer fra frygtet sygdom?
Nu undersøges et nyt våben mod den dødelige asketoptørre – og ammunitionen, ja, den er såmænd baseret på træ.
Træbaseret biomasse kan bruges til uendelig meget i den grønne omstilling – over hele verden forskes der i at bruge biomassen som erstatning for fossilt kulstof, fx kul, olie, gas, plastik, tekstiler og masser af andre ting.
Nu er der mulighed for, at biomassen kan redde millioner af asketræer i Storbritannien fra sygdom i et projekt, der potentielt kan redde milliarder af træer fra at dø som ofre for svampesygdommen asketoptørre.
En walisisk landmand har med held eksperimenteret med at tilføre biochar – en type sværtnedbrydeligt trækul med meget højt kulstofindhold, som kan blandes i kompost – til sine asketræer, og det forsøg er blevet samlet op af start up-virksomheden Earthy Biochar, skriver Woodcentral.
Beskyttelse af biodiversitet
Virksomhedens grundlægger Lottie Hawkins opfordrer landmænd og almindelige borgere til at involvere sig i et omfattende eksperiment med biochar på asketræer på tværs af Storbritannien.
Hawkins håber, at enhver, der støder på asketræer – om det så er på egen jord, i en park eller i en skov – vil kontakte virksomheden. Herefter vil Earthy Biochar sørge for, at der bliver sendt biochar af sted, så man kan tilføre det på jorden omkring træet eller ansøge om tilladelse til at gøre det hos ejere eller myndigheder.
Herefter skal træets sundhedstilstand moniteres gennem fotodokumentation i en database.
På den måde forventer hun at kunne redde 125 millioner asketræer, og peger desuden på endnu en gevinst:
»Det er ikke kun asketræerne, vi forsøger at redde; det er også de arter, der er afhængige af asken, og som ofte bliver glemt.”
Ifølge Hawkins vil 115 aske-relaterede arter af insekter, mikrober, planter og fugle risikere at blive kraftigt reduceret som følge af udryddelsen af asketræer, alene i Storbritannien.
Undgår massefældning
Siden sygdommen asketoptørre først blev registreret i Polen for mere end 30 år siden, er sygdommen nu udbredt i hele Europa. I Danmark blev de første symptomer på sygdommen registreret i 2002, men først flere år senere blev det fastslået at det var asketoptørre, forårsaget af en svamp (asketoptørre-stilkskive Hymenoscyphus fraxineus).
Ifølge Hawkins tyder fransk forskning på, at 20 procent af asketræer har en genetisk fordel, der gør det muligt for dem at overleve, selvom de bliver ramt af asketoptørre.
“Hvis vi kan bruge biochar til at forbedre sundheden for de resterende 80 procent, kan vi bevæge os i retning af kun at fælde enkelte træer, hvis de udgør en sundheds- og sikkerhedsfare,” siger hun.
”Ved massefældning vil de sunde asketræer med den genetiske fordel også blive fældet. Men vi har brug for disse 20 procent for at genplante og videregive deres genetiske fordele og beskytte flere af vores fremtidige asketræer”, understreger Hawkins.
Det er tidligere vurderet, at det i Danmark er 5-7 procent af asketræerne, der er modstandsdygtige over for sygdommen.
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.