“Mere skov er en billig løsning på CO2-problemet”

4

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Esben Møller Madsen, skovrider og medforfatter til bogen Klimaskoven, der argumenterer for større skovarealer og en øget træproduktion til gavn for klimaet.

1. Hvad er det vigtigste budskab i jeres bog om klimaskoven?

Det er, at at skovdrift er et meget effektivt værktøj til at få noget gjort ved CO2-problemet. Og desuden er det meget billigt værktøj. Desuden kan man øge skovdriften, samtidig med at biodiversiteten sikres – bare man gør det rigtigt.

2. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?

Træ kan både lagre store mængder kulstof og samtidig erstatte en lang række materialer, som i dag kræver store mængder fossil energi til deres fremstilling og forarbejdning. Det er en unik kombination.

3. Hvad er – set med dine øjne – den største forhindring for at bruge mere træ?

På den korte bane, at der på bygningsområdet er en lang række bestemmelser, traditioner og rutiner, som besværliggør brugen af træ.

På den lange bane, at der ikke produceret nok træ til den efterspørgsel, som der bliver på træ, i takt med at verdens befolkning stiger, levestandarden øges, og vi overgår til bioøkonomi.

Det er nu vi skal tænke på det – ikke når vi står med problemet op over ørerne.

Når Danmark – selvom vi importerer 70 procent af vort træforbrug – i dag kan klare det, er det alene, fordi vi kan betale os fra det.

4. Hvad skal ændres, for at vi kommer til at bruge mere træ?

Man kan jo altid klage på bestemmelser med mere. Men de er jo kun et udtryk for en fodslæbende kultur, hvor man hænger fast i traditioner og rutiner og ikke får sig mentalt løftet.

Samtidig må det medgives, at det er en forfærdelig sej proces, hvor der jo også er modstand fra andre interesser.

Man kan kun håbe, at den store interesse for træ bliver et afsæt for forandring.

5. Hvordan sikrer vi bedst biodiversiteten?

Først og fremmest er det vigtigt at have klart for sig, at den truede biodiversitet er knyttet til det åbne landskab og overgangszonerne til skoven.

Biodiversiteten i selve skoven har det meget bedre, fordi skovbrug er så ekstensiv en brugsform.

Som udgangspunkt skal vi desuden huske, at der ikke er oprindelige skove tilbage i Danmark. De forsvandt for flere hundrede år siden. Så det, vi skal sikre, er den biodiversitet, som knytter sig til vore kulturskove.

Det er en opgave, som kan løses ved hjælp af mosaikskove, hvor produktionsområder og biodiversitetsområder (inklusive urørte skove) er indflettet i hinanden.

6. Hvad er det vigtigste, der skal ske, for at vi får plantet mere skov herhjemme?

Det kræver grundlæggende, at det politisk rammeværk er på plads – inklusive finansiering. Nu er mere skov en løsning, som passer ind i og beriger landskabet – forudsat vi gør det rigtigt (i modsætning til store tekniske installationer. De er generelt aldrig kønne).

Desuden er mere skov som nævnt en billig løsning på CO2-problemet.

Så det burde ligge inden for rækkevidde at få noget til at ske.

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

4 kommentarer

  1. TS siger:

    Jeg vil mene det er et spørgsmål om at komme i gang nu med at plante de skove ! Venter vi 2,4 eller 8 år, så snyder vi os selv for et godt produkt som kan bruges til alt og er “gratis” at have stående indtil det skal bruges.

  2. Hans Henrik Bruun siger:

    Alt hvad Esben Møller Madsen udtaler om biodiversitet er ukorrekt. Hurra for nyttigt gavntræ. Og hurra for hvede, æbler og bacon. Men produktion af disse alle nyttige produkter sker grundlæggende på bekostning af biodiversitet. “Klimaskovens” vision om masser af eksotiske nåletræer og hybridpoppel vil være gift for biodiversiteten, hvis den gennemføres på det eksisterende skovareal. Hvis intensivt plantagebrug derimod blot erstatter intensivt landbrug, så er det bare neutralt for biodiversiteten.
    https://www.jaaktuelt.dk/artikler/2020/biologer-om-klimaskoven-grov-forenkling-af-virkeligheden-og-misvisende/?fbclid=IwAR205FleYf5sAMMVMxtyNop4w1o-kGG67em1xHoghZbVjgDhg6Nw7bFeW44

  3. Jørgen B. Nielsen siger:

    @Hans Henrik Bruun:
    Gavntræ, hvede, æbler og bacon vil betyde meget mere end biodiversitet i fremtiden, hvis vi skal have en fremtiden. Kloden kommer til at stå over for massive klima- og befolkningsproblemer, ting som en dansk hasselmus eller bille ikke kan klare. Biodiversitet er vigtigt, men dyrt og måske ligegyldigt i en dansk sammenhæng.

  4. Holger Skjerning siger:

    Dansk træ og flis er ca. 95% CO2-neutral !
    Som energi- og klimadebattør gennem mere end 30 år, har jeg “opfundet” en måde at forklare helt simpelt, hvorfor træ og flis fra danske skove er 95 % CO2-neutralt. Det har siden 2013 været forklaret på.
    reo.dk/?p=304.
    Nogle, bl.a. Klimarådet, begår en alvorlig fejltagelse, når de skriver, at det tager 30-40-50 år, før den udsendte CO2 igen er optaget i skoven. – NEJ ! – Det sker allerede samme år! – Det er ikke de små nyplantede træer, der optager ret meget.. – nej, det er de 50 gange flere træer, der IKKE bliver fældet hvert år, der vokser videre og optager præcis samme mængde CO2, som blev frigivet ved forbrændingen! – Helt præcist er der i en reguleret skov hele tiden bundet lige meget C (kulstof), og derfor kan der ikke være frigivet CO2 !! – Jeg har forklaret det flere gange – også til Klimarådet, men de vil helst ikke indrømme fejltagelsen!
    Jeg modtager meget gerne kommentarer, når min redegørelse er læst! – Holger@skjerning.nu

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆAMBASSADØRER


En stribe virksomheder har meldt sig som ambassadører for træ i Danmark.

De arbejder selv med træ på den ene eller den anden måde og de fortæller omverdenen om træets muligheder og egenskaber.

Samtidig støtter de Træ.dk’s arbejde med at formidle veldokumenteret viden om naturens geniale råstof.

Din virksomhed kan også blive træambassadør.

 

 

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×