Mest biodiversitet i hjemmehørende bytræer

0

Ny forskning viser, at insekter trives markant bedre i bytræer, der naturligt hører til i lokalområdet. Resultaterne kan inspirere byplanlæggere til at vælge de rigtige træarter, lyder det fra forskerne bag studiet.

Af -

Træer i byerne er vigtige for både insekter, dyr og mennesker. Træer sænker temperaturen, mindsker risikoen for oversvømmelser, renser luften og så tilbyder de et levested for dyrene i det golde bymiljø. Det kan du læse mere om her.

Nu viser en undersøgelse foretaget af forskere ved Lund Universitet, at valget af træarter er endnu vigtigere for byernes insektliv, end man hidtil har været klar over.

To til tre gange flere insekter

At ikke-hjemmehørende træarter ikke er nær så gode opholdssteder for insekter og smådyr som de hjemmehørende er ikke ny viden, men i byerne er forskellen endnu større. Kunstigt lys, høje temperaturer og luftforurening er blandt de mange ting, der påvirker insekterne negativt, og selvom mange eksotiske træarter er gode til at klare sig i det lidt barske bymiljø, mangler de den evolutionære sameksistens med insekter og andre planter, der gør, at de er tilpasset hinanden.

”Insekter har mange afgørende roller i et økosystem, som vi ikke altid ser. Det handler om alt fra bestøvning til nedbrydning, og derfor har de stor betydning – også i byen. Derudover er mange andre grupper af dyr afhængige af dem som føde, for eksempel småfugle. Planter, og ikke mindst træer, er den levende del af økosystemet, som vi bedst kan kontrollere og direkte påvirke i byen. Derfor er det vigtigt at forstå, hvordan planlægningen af grønne områder, som hvilke træer vi vælger at plante, påvirker byens økosystem,” siger Johan Kjellberg Jensen, ph.d på Center for Miljø- og Klimavidenskab (CEC) og Biologisk Institut ved Lunds Universitet, til forskning.se.

Undersøgelsen er foretaget i Malmøs parker – hvor hvert fjerde træ er ikke-hjemmehørende – og afslørede, at mængden af insekter og edderkopper er hele to til tre gange større i hjemmehørende træarter – et resultat, der overraskede forskerne.

”Vores resultater viser, at import af fremmede træarter til byen kan spille en større negativ rolle for insektlivet end andre bymæssige påvirkninger såsom lys- og luftforurening,” forklarer Johan Kjellberg Jensen.

Håb for fremtidens byplanlægning

Den nye forskning lægger op til yderligere undersøgelser og giver mulighed for at skabe bedre biodiversitet i byerne.

”Vi kan se, at effekten af ikkehjemmehørende arter er stærk og er en vigtig faktor at tage højde for. Samtidig er det relativt nemt at fikse – det er nok at øge andelen af hjemmehørende træer i byen,” fortæller Johan Kjellberg Jensen.

Håbet er, at forskningsresultaterne kan inspirere byplanlæggere og andre aktører til at udvikle byerne i en retning, der kan sikre velfungerende økosystemer.

”Et eksempel kunne være en håndbog med forslag til arter, man kan bruge i byen alt efter sammenhængen,” påpeger Johan Kjellberg Jensen.

Læs mere om hvorfor det er vigtigt at have træer i byerne og om hvordan en træpolitik skal forgrønne København.

Kilde: forskning.se og forskningsartikel “Contrasting effects of tree origin and urbanization on invertebrate abundance and tree phenology”

Foto: Pixabay

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×