Nanoteknologi giver træ vilde egenskaber

0

Nanotræ kan meget vel være fremtiden for isolering.

Af -

Forskere ved University of Maryland har udviklet et nyt materiale, kaldet nanowood eller nanotræ, der har lige så god isoleringsevne som EPS (også kendt som flamingo) samtidig med, at materialet er stærkere og fra fornybare kilder.

“Det kan isolere bedre end de fleste andre nuværende termiske isolatorer, inklusiv EPS. Det er ekstremt lovende som energieffektivt byggemateriale,” fortæller Tian Li, postdoc ved University of Maryland.

Foto: University of Maryland.

Træ leder varme langs vedkarrene, men varmen bliver blokeret, når den forsøger at krydse fiberretningen. Ved at vende træfibrene i den rigtige retning, kan varmen blokeres eller transmitteres efter ønske.

Hemmeligheden bag nanotræ er, at man fjerner ligninen fra træet. Lignin er det stof, der gør træet brunt og fast, og nanotræet er derfor nærmest helt hvidt.

Forskerne fjerner også nogle af de korte fibre, der er viklet sammen med cellulosefibrene. Når cellulosefibrene så forbindes til hinanden, resulterer det i, at der dannes en stillads-lignende basestruktur med høj mekanisk styrke.

Foto: University of Maryland.

“Mit forskingsprojekt eksperimenterer med naturens nanoteknologi, som vi ser i træet,” fortæller Liangbing Hu, som er professor ved University of Maryland, og fortsætter:

“Vi genopfinder nyttige måder hvorpå man kan bruge træ i konstruktionen af energieffektive og miljøvenlige hjem.”

I forskernes tests blokerede nanotræet bedre for varmen end både EPS og silica aerogel. Forskerne prøvede også at knuse materialet, og fandt ud af, at i én retning er nanotræ 30 gange stærkere end kommercielle, termiske isoleringsmaterialer, så som EPS, aerogel eller andre skumtyper lavet af cellulose.

Forskerne har både fremstillet nanotræet som blokke og i en tynd, fleksibel og rulbar form. Foto: University of Maryland.

Nanotræ er blot det nyeste skud på stammen af træbaseret nanoteknologi hos forskergruppen, som blandt andet også har forsket i gennemsigtigt træ og papir, samt elektronisk papir.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Slikposer til den gode samvittighed

Træ-baseret alternativ til plastik skal afhjælpe problemet med mikroplast.

Gennemsigtigt træ som glas i vinduer

Forskere har udviklet transparent træ.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×