Følg et træs kulstofcyklus online
Hvor meget kulstof optager et træ i skoven på en solrig sommerdag? Eller på en kold vinterdag?
Med den finske animation kaldet Carbon Tree illustrerer finske forskere den omsætningen/udvekslingen af kulstof der hele tiden foregår mellem atmosfæren, et træ og jorden.

Carbon Tree illustrerer hvordan luftens CO2-molekyler svæver rundt i luften omkring et træ. Under aktiv fotosyntese bevæger molekylerne sig ind imod træet og omvendt når der tabes CO2 under respiration. Flyt pilen rundt på skærmen og læs info-boksen om sidens forskellige elementer.
Carbon Tree
I Finland har forskere nøje opmålt kulstofomsætningen omkring et fyrretræ. Data fra forsøget er nu blevet til en animation der visualiserer omsætning af kulstof mellem atmosfæren, et træ og jorden. Animationen vises i realtid, hvilket vil sige, at man kan se hvor meget kulstof der optages eller afgives lige netop nu.
Varm sommerdag eller kold vinterdag
I animationen kan man også se hvordan kulstofomsætningen er på en varm sommerdag, en kold vinterdag og en mild vinterdag i tre forudindstillede animationer.
Prøv selv
Desuden kan man selv prøve at ændre de forskellige parametre som har betydning for kulstofomsætningen omkring et træ. Det gør man ved at ændre på parametre som:
- Tid på døgnet (Clock time)
- Lufttemperatur (Air temperature)
- Skydække (Cloud cover)
- Relativ luftfugtighed (Relative humidity)
- Relativ jordfugtighed (Relative soil humidity)
Klik ind på Carbon tree, vælg engelsk sprog (med mindre du forstår finsk) og prøv det selv!
Stort optag ved solskin og lav temperatur
Prøv f.eks. at indstille tiden til omkring kl. 12 hvor solen står højest på himlen. Sæt samtidig luft temperaturen på 10 grader, skydækket på 0 %, relativ fugtighed på 100 % og relativ jordfugtighed på 50 %.
Træet vil under disse omstændigheder opnå det højest mulige kulstofoptag på omkring 175 g. pr. dag.
Stort tab om natten ved høj temperatur
Indstiller man i stedet tiden til midnat og hæver temperaturen til 35 grader, imens de øvrige parametre holdes konstant, opnås et tab af kulstof på omkring –48 g pr. dag.
Den store forskel skyldes at træet om natten ikke har lys til at lave fotosyntese. Træet kan derfor ikke optage kuldioxid fra luften. Samtidig tabes der kulstof fra træets respirerende celler og fra jorden hvor organisk materiale omsættes hurtigt i den høje temperatur.
Prøv selv at lege med indstillingerne og se hvilke parametre der har størst betydning for et træs kulstofoptag. God fornøjelse.
Info om træet
Det animerede træ er en skovfyr som det vokser i det sydlige Finland i Hyytiälä. Træet vokser på en lokalitet der ligger 180 meter over havets overflade i en bevoksning der er etableret i 1962. Bevoksningen består i øjeblikket af ca. 700 træer pr. hektar. Træet er 17 meter højt og har en bladmasse på omkring 5 kg.
Carbon tree hjemmesiden er lanceret i anledningen af 100 års jubilæet for den skovbrugsvidenskabelige forening i Finland.
En kommentar
Jeg bor i rækkehus i en andelsboligforening i Sydsjælland. Vi har et større grønt område med græsplæne, pryd træer og – buske, og vil nu plante 3 træer mere. Men hvilken slags?
Hvilke træer producerer mest ilt har på vores breddegrader?