Gedehamse truer skovgæster

0

En flok aggressive gedehamse jog skovgæster på flugt i Marselisborgskoven. Op mod 20 personer blev i løbet af weekenden stukket, og heraf kom 4 på skadestuen.

Af

Århus skovene kom i de landsdækkende medier i de sidste dage af september. Med overskrifter som ”Angrebet af dræberhvepse” (BT 30.9) og ”Hvepsefare lukker skov” (Politiken 1.10). En snes mennesker blev stukket af insekterne.

Hvepsen var en Stor gedehams

Årsagen var nu ikke hvepse, men Stor gedehams (Vespa crabro). Den bor typisk i hule træer, hulheder i mure eller i frithængende boer. Den har sort-gul stribet bagkrop og rødbrunt hoved. Arbejderne er godt 2 cm lange, og hunnerne bliver op til 4 cm. Den kan bevæge sig med høj fart, 6 m/s, og med en dyb brummen. På grund af sin størrelse kan Stor gedehams rumme meget gift, og stikket virker ti gange så kraftigt som et almindeligt hvepsestik. Stikket kan være livstruende for børn og for folk som reagerer allergisk over for bistik.

 

Gedehams

Stor gedehams (Vespa crabro) har en sort-gul stribet bagkrop og rødbrunt hoved. Arbejderne (hannerne) er godt 2 cm lange, og hunnerne kan blive op til 4 cm. Foto: Ole Martin.

 

Normalt er Stor gedehams ret fredelig, og målt i antal forårsagede dødsfald er det Alm. gedehams som er det farligste dyr i den danske natur. Når Stor gedehams gav problemer i Marselisborg skoven i Århus skyldes det sikkert at de havde lavet et bo lige op til en sti, og de følte sig generet af skovgæsterne på stien. En anden årsag kan være at gedehamsenes bo er ved at gå i opløsning her sidst på sommeren, og det gør dyrene forvirrede og aggressive.

Falck stod skovgæsterne bi

Gedehamsene havde stukket to personer om lørdagen (28.9), og politiet blev kontaktet af skovgæsterne. Søndag var den gal igen, og der blev flere gange tilkaldt ambulance til uheldige skovgæster. Om eftermiddagen bad politiet Falck om at afspærre et stykke af skoven, og politiet sendte højttalervogne ud for at gøre opmærksom på faren. Op mod 20 personer blev i løbet af weekenden stukket, og heraf kom 4 på skadestuen. Den hårdest ramte havde fået ti stik og blev indlagt.

Skovfoged Sten Warming har besluttet at lade gedehamsene være i fred. Det er jo mennesker der er trængt ind på deres område, og hvis man holder sig væk sker der ikke noget. Han har ikke oplevet noget lignende i 30 år. Politiet oplyser at området afspærres ugen ud, og herefter vil de se på sagen igen.

I løbet af et par uger dør alle gedehamsene, bortset fra dronningen som overvintrer bl.a. i brændestakke. Normalt ville de allerede været gået til, men den varme sommer har sikkert givet dem et par uger ekstra.

Gode råd

Gode råd. Der opfordres til at man holder en passende afstand til gedehamsene – 10-25 m. Man bør ikke løbe i nærheden af boet, eller forstyrre gedehamsene ved voldsomme fagter eller ved at banke på træerne. Forsøg på gasning kan gøre dem mere aggressive. Når man tager brænde ind i huset bør man holde øje med sovende dronninger – de vågner op når de kommer ind i varmen.

Statens Skadedyrslaboratorium har indtryk af at der er blevet flere Stor gedehams i de senere år. De bor ikke længere kun i skoven, men har fundet nye levesteder i murværk og huse. Bekæmpelse sker på samme måde som andre gedehamse og hvepse, men der opfordres til at kontakte professionelle skadedyrsbekæmpere hvis de indfinder sig ved boligen.

Tags:

kilder:

  • Berlingske 30.09.2009
  • bt.dk 30.09-2009
  • "Danmarks insekter" Politikens Forlag
  • "Skovens dyr og planter" Politikens Forlag

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum