Se på træer og bliv sundere

0

Natur er godt for sjælen. Man kan blive afstresset af at se på den og børnene bliver sundere af at være i den. Det siger amerikanske og svenske undersøgelser.

Af

Amerikanske forskere har fundet ud af at alvorlig stressede personer har godt af at se på træer. Hvis de sidder og kigger på et lyst og venligt skovlandskab i nogle minutter falder der hurtigt ro over dem, de får færre muskelspændinger og blodtryk og pulsen falder.

Sveriges Landbruksuniversitet i Alnarp ved Malmø vil nu oprette en “terapihave” hvor patienterne kan blive behandlet på denne måde i sommerhalvåret (om vinteren har skoven ikke samme positiv effekt).

Terapihaven bliver på 20.000 m2 og skal ligge op til en gammel frugthave. Her kan man komme hvis man er udbrændt, har ondt i ryggen eller har fået et slagtilfælde. Man kan nøjes med at slappe af, men hvis man vil have mere aktivitet kan man dyrke grøntsager, luge ukrudt, beskære buske eller arbejde i væksthus.

Hele projektet koster 8,7 mio SKR. Anlægsarbejdet startede i juli, og i maj næste år ventes de første rekonvalenscenter.

Den gavnlige virkning af nærkonkontakt med naturen har man – måske ubevidst – udnyttet i hospitaler af den ældre generation her i landet. Det har typisk været bygninger i få etager som ligger spredt over et større areal med grønne områder mellem.

Derimod har de fleste hospitaler fra det sidste halvt hundrede år været højhuse hvor det ikke har været muligt at se grønt. Måske har vi mistet noget i effektivitetens navn?

Børnene har også godt af naturen

I Sverige gennemførte et forskerhold ledet af Dr. Patrick Grahn det kendte og omtalte studie ‘Ute på dagis’ fra 1997. Det sammenligner to børnehaver – en bybørnehave og en udebørnehave. Bybørnehaven har en almindelig god moderne legeplads med sandkasse, gynge- og klatrestativer, flisebelagte cykelområder, lave planter – og almindelige gode udevaner.

 

Børn i naturen

Målingerne viser tydeligt, at børnene har mindst ligeså godt af naturen, som de voksne.

 

Udebørnehaven arbejder ude i al salgs vejr. Legepladsen er bygget op omkring en gammel frugthave med træer, sten, græs og et vildere skovagtigt område. Forskerholdet målte på børnene i de to børnehaver over et år og koncentrerede sig om:

  1. børnenes leg (målt ved iagttagelse)
  2. børnenes sygefravær
  3. børnenes koncentration (målt ved test hver dag)
  4. børnenes motorik (målt på 10 forskellige parametre)

Resultaterne er entydige. Bybørnene havde 8 procent sygefravær. Udebørnene havde 2,8 procents sygefravær. Udebørnene var signifikant bedre til at koncentrere sig og signifikant bedre udviklet motorisk end bybørnene. Udebørnenes leg var langt mere varieret, dynamisk, fantasirig og socialt udviklede end bybørnenes leg der var domineret af cykler.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum