Studenterbolig: Højhus af træ på 18 etager

0

UBC i Vancouver får 18 etager højt kollegium af træ. Bygningen bliver hjem for flere hundrede studerende, der kommer til at bo i en af verdens højeste træbygninger.

Af

UBC, Universitetet i Vancouver, har for nyligt godkendt opførelsen af et højhus af træ på 18 etager der skal fungere som kollegium for universitetets studerende.

Når bygningen er færdig i sommeren 2017, bliver den en af verdens højeste træbygninger og bolig for hundreder af studerende.

“Vores primære mål er at bygge gode boliger for vores studerende,” fortæller ansvarshavende for universitetets infrastruktur, John Metras, til The Vancouver Sun.

“Vi har et kæmpe behov for studenterboliger. Vi benytter os af muligheden for at udnytte et innovativt byggemateriale”, fortæller han.

Højhus af træ

The Tall wood Residence får 272 et-værelses lejligheder og 33 fire-værelses lejligheder. Foto: Acton Ostry Architects.

Høj træbygning

Bygningens navn er Tall Wood Residence og lever til fulde op til sit navn, ved at næsten alt er bygget i træ. Kun nederste etage og 2 trappe- og elevatorskakter, er lavet af beton.

Opførelse af det 18-etager og 53 meter høje kollegium af træ begynder i efteråret 2015 og er planlagt til at åbne ved semesterstart i september 2017. Bygningen bliver bolig for i alt 404 studerende, fordelt på 272 et-værelses lejligheder og 33 fire-værelses lejligheder.

Derudover bliver der plads til fællesfaciliteter og en læsesal, som også kan bruges af studerende, der ikke bor på campus.

Verdensrekord

Den højeste træbygning i dag er Forte Tower i Melbourne, med sine 10 etager og 32 meters højde, mens førstepladsen meget snart indtages af Treet i Bergen der rækker 14 etager og 49 meter op i luften.

I Nordamerika er den højeste træbygning på bare 6 etager. Tall Wood Residence bliver derfor ikke bare den højeste træbygning på i Nordamerika, men i hele verden.

Det har dog ikke været målet for UBC,  at slå verdensrekorder. For med 18 etager kommer man ikke til at beholde førstepladsen længe, forklarer John Metras, som fortæller at der er mange lignende og større projekter i gang, rundt omkring i verden, fx en 35 etager høj træskyskraber i Paris.

Der er nemlig voksende interesse for at bruge bæredygtige materialer i høje bygninger, fortæller John Metras.

Hvad er CLT?

Tall Wood Residence bygges af CLT, cross laminated timber. På dansk kan det oversættes til krydslamineret tømmer.

Princippet er i CLT er ganske simpelt:

  • CLT er en slags limtræ, hvor en mængde brædder limes sammen til et samlet element.
  • Fiberretningen skifter i hvert lag, hvorved belastningen overføres i mere end én retning. CLT-elementet får derfor både stor stivhed og styrke.
  • CLT er derfor velegnet til lange spænd som f.eks. etageadskillelser, gulve, vægge og lofter.

Massivtræ

Tall Wood Residence bliver bygget af massivtræ, dvs. limtræsbjælker og krydslaminerede træelementer (CLT). Og som for at komme skeptikere i forkøbet, så understreger John Metras, at bygningen lever op til, eller er bedre end, kravene i de gældende regulativer for brand og jordskælv.

“Det er en vigtigt ting at fortælle om massivtræ, at det er meget svært at antænde. Og hvis det brænder, så brænder det meget langsomt og forkuller kun på overfladen. Den strukturelle integritet bevares i lang tid,”  fortæller John Metras.

The Tall Wood Residence er designet af arkitekter fra Acton Ostry i Vancouver i samarbejde med det østrigske arkitektfirma Hermann Kaufmann.

Højhus af træ

Tall Wood Residence bliver bygget af CLT. Foto: Acton Ostry Architects.

Fordele med CLT:

Interessen for at bygge med CLT stiger i hele verden. Det er nemlig mange fordele ved at bygge med CLT. Det er blandt andet:

  • hurtigere at fremstille end alternative materialer, fordi det laves under kontrollerede klimatiske forhold på fabrik.
  • konkurrencedygtig i pris sammenlignet med traditionelle byggematerialer.
  • lettere og nemmere at montere end betonelementer.
  • brandsikkert, idet det brænder langsomt og med forudsigelig hastighed i modsætning til fx stål der risikerer at kollapse ved høje temperaturer.
  • støjsvag, med gode iboende støjabsorptionsegenskaber.
  • varmebestandig, med fremragende isolerende egenskaber.
  • klimavenligt, træelementet koster langt mindre energi at fremstille end alternative byggematerialer, samtidig med at træet er et lager for CO2.
4_TWR northwest view

Foto: Acton Ostry Architects

2_TWR north

Foto: Acton Ostry Architects

TWR longitudinal section

Foto: Acton Ostry Architects

TWR lateral section

Foto: Acton Ostry Architects

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Dansktegnet skyskraber kan blive svensk vartegn

Det kan blive et spektakulært træhus på 34 etager som bygges i det centrale Stockholm om 10 år hvis de danske arkitekters forslag vinder konkurrence om bedste forslag til fremtidens bolig.

Bergen får 14 etager højt træhus

Verdens højeste træhus er en titel der kæmpes om. Bergen melder sig nu ind i kampen med et hus på 14 etager, som for en tid bliver verdens højeste træhus.

Wien får verdens højeste skyskraber af træ

Kapløbet om at være verdens højeste træhus når nye højder. I Wien planlægges nemlig et træhøjhus på 24 etager - som dermed kan blive verdens højeste!!!!

Højhus af træ på 10 etager opført i Australien

Hvornår kan en 10-etagers bygning anses for at være den højeste i verden? Det kan den når den er lavet af træ.

TRÆAMBASSADØRER


En stribe virksomheder har meldt sig som ambassadører for træ i Danmark.

De arbejder selv med træ på den ene eller den anden måde og de fortæller omverdenen om træets muligheder og egenskaber.

Samtidig støtter de Træ.dk’s arbejde med at formidle veldokumenteret viden om naturens geniale råstof.

Din virksomhed kan også blive træambassadør.

 

 

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.