Tråd af træ til elektroniske tekstiler

0

Elektroniske tekstiler er ofte afhængige af sjældne og undertiden giftige materialer. Men det kan blive fortid ved hjælp af en ny, træbaseret cellulosetråd.

Af -

Træ består primært at cellulose, hemicellulose og lignin. Når træ skilles ad i kemiske processer, kan alle tre polymerer bruges i et utal af produkter. Nu har en række forskere fra Chalmers University og Wallenberg Wood Science Center fundet ud af at bruge cellulosen i sytråd.

Cellulosetråden kan bruges til at fremstille beklædningsgenstande af ikke-giftige, fornybare og naturlige materialer, der har indbyggede elektroniske, smarte funktioner, fortæller ph.d. Sozan Darabi, som er hovedforfatter på en videnskabelige artikel om den nye tråd.

”Der kommer flere og flere små elektroniske gadgets, som vi bærer tæt på kroppen, i vores dagligdag. I dag er de ofte afhængige af sjældne eller i nogle tilfælde giftige materialer, der samtidig risikerer at opbygge store mængder af elektronisk affald. Derfor er behovet for organiske og fornybare materialer i elektroniske tekstiler både stort og meget vigtigt”, mener Sozan Darabi.

Flere produkter fra skoven

At produkter af træ er en del af fremtiden, er Sozan Darabi ikke i tvivl om:

”Da cellulose er den hyppigst forekommende polymer i naturen, bør brugen af den til produkter være en del af fremtiden. Derudover identificeres udviklingen af innovative fornybare skovprodukter af FN som et af nøgleprincipperne for en bæredygtig udvikling. Interessen for at bruge disse produkter vokser, fordi der er et større fokus på bæredygtige alternativer inden for modeindustrien”, uddyber hun over for Træ.dk.

Sammen med Anja Lund, der er en del af den samme forskningsgruppe, har Sozan Darabi tidligere arbejdet med elektrisk ledende fibermaterialer til elektroniske tekstiler. Nu har de taget deres opdagelser inden for cellulose videre sammen med kolleger i Sverige, Finland og Sydkorea.

Godt nyt for sundhedssektoren

Resultaterne viser, at cellulosetråd har et stort potentiale som et førende materiale inden for elektroniske tekstiler. Tråden kan bruges på mange forskellige måder.

Et vigtigt område er inden for sundhedssektoren, hvor elektronik integreret i stof kan give tekstilfunktioner som regulering, overvågning og måling af vores helbred.

I tekstilindustrien, der har et stort behov for at skifte til bæredygtige råmaterialer, er naturlige materialer og fibre fra skoven blevet mere og mere almindelige for at erstatte syntetiske fibre. Her har den elektrisk ledende cellulosetråd også en væsentlig rolle at spille.

”Cellulose er et fantastisk materiale, der kan ekstraheres bæredygtigt og genbruges. Vi vil se mere og mere af det i fremtiden. Når vi bruger det samme materiale i et produkt, kan det genbruges betydeligt bedre og mere effektivt”, siger Christian Müller, forskningsleder for studiet og professor ved Institut for Kemi og Kemiteknik på Chalmers.

Læs den videnskabelige artikel om cellulosetråd

Kilde: forskning.se

Fotos: Anna-Lena Lundqvist / Chalmers University of Technology 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×