Træbesættelse i 55 meters højde

1

738 dage boede hun 55 m oppe i et redwoodtræ, mens tømmerfirmaerne forsøgte at få hende ned med stærke projektører, skingre sirener og helikoptere rundt om platformen.

Af

Den 10. december 1997 klatrede en 23 årig kvinde 55 meter op i et Redwood træ og slog sig ned på en 2 m * 2½ m brede platform.

Og der blev hun i 738 dage fordi hun ville kæmpe for at bevare, hvad der er tilbage af den oprindelige skov i et kystområde i det nordlige Californien.

Lyder det som en film? Det er den skinbarlige virkelighed, som bliver til film i 2005.

Kvinden der gjorde det hedder Julia Butterfly og hun har skrevet en bog om tiden i træet: “The Legacy of Luna”.

 

Julia Butterfly

Julia Butterfly

Aktionen opstod fordi tømmerfirmaet Pacific Lumber ville fælde en del af de sidste tre procent af de enorme træer der står ved Californiens vestkyst. Som protest besatte Julia Butterfly træet, som hun kaldte Luna. Hendes stædige kamp førte til en aftale om at beskytte træet og en bufferzone omkring det.

Kampens kerne

Kampen om redwood-træerne har raset siden århundredets begyndelse, og den har ført til oprettelsen af 40 nationalparker i Californien for at beskytte de imponerende træer.

Kernen i kampen mellem Julia Butterfly var at miljøbevægelsen mente at tømmerfirmaerne ville fælde træerne til trods for at myndigheder betalte næsten tre mia. kr. til ejeren af tømmerkoncernen for at redde privatejede skove. Tømmerfirmaerne beskyldte miljøbevægelserne for at ville stoppe den amerikanske skovdrift, som i forvejen er kriseramt.

Forsøg på at sulte hende ned.

Og så gik kampen igang. Pacific Lumber forsøgt næsten alt for at slippe af med Julia Butterfly. De har prøvet at sulte hende ned. De har sendt klatrende politi op. Stærke projektører, skingre sirener og helikoptere rundt om platformen har heller ikke kunnet forhindre, at hun i dag er historiens længst udholdende træbesætter.

 

Respect your elders

Julias kamp varede i over 2 år, på trods af ihærdige forsøg på at få hende ned.

 

Men hun gav ikke op. Hendes miljøaktivistvenner fra bevægelsen Earth First sørgede for at hun fik mad. Fra trætoppen gav hun interviews via mobiltelefon – bl.a. til DRs hardisken.

En kommentar

  1. Bruce Steuer siger:

    Imponerende. Jo vi er forvaltere af naturen og ikke blot udnyttere af naturen.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.