Træk vejret: Der er ilt nok

1

Den brændende regnskov er en katastrofe på mange planer. Men når det handler om klodens indhold af ilt, kan vi ånde lettet op.

Af -

Regnskoven i Brasilien brænder. Eksotiske dyr- og plantearter risikerer at forsvinde, og mennesker mister deres hjem og livsgrundlag. CO2-niveauet i atmosfæren stiger. Der er rigeligt med grunde til, at vi alle bør håbe på en hurtig og effektiv indsats, som vil slå brandene ned, der lige nu hærger i Sydamerika.

I de mange opslag og artikler, der præger mediebilledet, dukker den påstand jævnligt op, at ”Amazonas er jordens lunger” – at regnskoven skaber den ilt, vi indånder, og at vi derfor risikerer langsom kvælning, hvis regnskoven forsvinder. Se fx fodboldstjernens Cristiano Ronaldos tweet eller den franske præsident Macrons.

At regnskoven producerer 20 procent af klodens ilt, er imidlertid en misforståelse. På det punkt kan vi trække vejret roligt.

Regnskoven er et lukket økosystem

De grønne dele af træer og planter laver overskud af ilt om dagen gennem fotosyntesen, mens alle andre dele af træet ånder – eller respirerer – ligesom dyr. I mørke ånder hele træet.

Amazonjunglen og de andre regnskove er gamle, naturlige urskove. Deres vækst, iltforbrug og nedbrydning er hele tiden i ligevægt. Det vil sige, at skoven selv bruger den ilt, den producerer, i et evigt kredsløb – uden at sende noget ekstra overskuds-ilt af betydning ud i verden.

Det er altså ikke regnskoven, der forsyner kloden med ilt. Indholdet af ilt i atmosfæren kommer delvist fra havet og delvist fra landjorden, og niveauet har ligget på cirka 21 procent i lige så mange år, som der har været liv på jorden. Det ændrer skovbrande ikke på.

Skoven er et vigtigt redskab i kampen mod klimaforandringer

Selvom vi kan strege ”iltmangel” og ”langsom død ved kvælning” over konsekvenser ved de aktuelle brande, er det et stort problem, at store mængder CO2 slippes ud i atmosfæren, når regnskovene brænder.

FN’s klimapanel understregede i sin seneste rapport skovens betydning for det globale kulstofkredsløb og som effektivt værktøj i kampen mod klimaforandringer.

Bæredygtig skovforvaltning, reduceret afskovning, anvendelse af træmaterialer og skovrejsning er alle elementer, der kan begrænse vores CO2-udledning. Det gælder både i regnskoven og i vores egne skove.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Gert Green siger:

    Det bør også bemærkes, at havets plankton bærer omkring 75 % af ilt tilførselen til kloden.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×