Træpavillon demonstrerer træs potentiale

0

En ny æra for byggeriet står for døren, mener det hollandske arkitektfirma Studio Marco Vermeulen, som med deres såkaldte Biobasecamp ønsker at demonstrere, hvordan træ kan bruges i fremtidens cirkulære byggeri.

Af -

I Eindhoven kunne man under den hollandske designuge få konkret føling med fremtiden. En stor træpavillon kaldet Biobasecamp fungerede som udstillingsrum for forslag til, hvordan træ kan bruges i biobaseret arkitektur.

Pavillonen, som er designet af Studio Marco Vermeulen, bidrog med et konkret arkitektonisk udtryk for, hvordan træ i byggeriet kan bidrage med at reducere drivhusgasudledningen til atmosfæren ved at erstatte konventionelle byggematerialer såsom stål og beton med træ.

Foto: Ronald Tilleman

Biobasecamp er bygget med CLT (krydslamineret tømmer) af virksomheden Derix, som har specialiseret sig i at bygge med træ.

”Vi ønsker at introducere de besøgende til bio-baseret byggeri og i særdeleshed brugen af krydslamineret træ. Det giver et udgangspunkt for designere og kunder til at undersøge de muligheder, som denne ’fremtidens beton’ udgør”, siger Studio Marco Vermaulen til internetmagasinet Dezeen.

Fremtidens beton – klimaforandringerne bygges væk

I modsætning til beton, stål og andre byggematerialer, som kræver store mængder CO₂ at producere, lagrer træ CO₂. På den måde kan byggesektoren spille en aktiv rolle i kampen mod klimaforandringerne, mener Studio Marco Vermeulen:

”Ved at bygge med træ bliver CO₂ faktisk trukket ud af atmosfæren. I kontrast til fx udgiftstung lagring under Nordsøen (CCS) (Carbon Capture and Storage er en teknologi, der pumper CO₂ ned i undergrunden med henblik på permanent lagring – red.), skaber denne form for CO₂-lagring værdi i form af bygninger.”

Træhuse kan løse boligkrise              

Foto: Ronald Tilleman

Arkitektfirmaet mener, at Holland kan løse landets forestående boligkrise ved at bygge én million nye hjem af bæredygtigt lokalt fældet træ. Ifølge Vermeulen vil det spare atmosfæren for 100 megaton CO₂ sammenlignet med traditionel opførelse af huse, i og med at der i tømmeret vil være lagret 45 megaton CO₂. Det er CO₂, som træerne har suget ud af atmosfæren under deres vækst. De resterende 55 megaton CO₂ findes i fravalget af beton og stål.

Og så går selve byggeprocessen tilmed hurtigere end i det konventionelle byggeri:

”Normalt står du selv kun for en del af byggeriet, og så kommer der andre og klarer rørføringer, ledninger, døre og så videre. Men her er det hele præfabrikeret, og det øger tempoet i byggeprocessen helt enormt”, påpeger Marco Vermeulen.

Byggeelementerne fra Biobasecamp er designet med det formål for øje, at de kan genbruges. Det giver mulighed for, at CO₂ bindes i træet i endnu længere tid. Af den grund vil pavillonen blive skilt ad og genbrugt på en hortikulturmesse i Amsterdam i 2022.

En ny æra for byggeriet

Biobasecamp er blot ment som en inspirationskilde til mulighederne for fremtidens byggeri. Men ambitionerne er store, og der er ingen grund til at være beskedne, mener Studio Marco Vermeulen:

“At sammenligne denne pavillon med Crystal Palace, som blev bygget i 1851 i Hyde Park, London, til ’The Great Exhibition’, som symboliserede den industrielle revolution, er selvfølgelig alt for prætentiøst. Men vi håber, at denne pavillon i det mindste markerer et muligt vendepunkt for en ny æra.”

 

Kilder: Dezeen, Studio Marco Vermeulen

Fotos: © Ronald Tilleman

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×