Tags: ,

Unge træer binder mest CO2

1

Størstedelen af kulstoflageret i verdens skove findes i områder, hvor træerne er relativt unge, snarere end i tropiske regnskove. Det viser ny forskning fra Birmingham University.

Af -

Skove er almindeligt anerkendt som vigtige kulstofdræn – økosystemer i stand til at opfange og lagre store mængder CO2 – og man har hidtil troet, at træer i den tropiske regnskov var de bedste til at opsuge og holde på gasserne.

Den antagelse stiller forskere ved Birmingham Institute of Forest Research (BIFoR) nu spørgsmålstegn ved. I et forskningsforsøg har de gennemført analyser af, hvor meget kulstof gamle, etablerede skovområder optog i årene mellem 2001 og 2010. Tallene har de sammenlignet med CO2-optaget i yngre skove, der vokser på områder, hvor der tidligere har været menneskelige aktiviteter som for eksempel landbrug.

Forskerne fandt, at de nyere skovområder suger en større mængder kulstof som følge af deres unge alder på under 140 år.

Genplantet skov grovæder CO2

De CO2-sultne unge træer er typisk blevet genplantet på jord, der tidligere blev brugt til landbrug eller ryddet af ild, og deres unge alder er en af ​​de vigtigste drivkræfter i den øgede kulstofoptagelse.

Skovene omfatter for eksempel arealer i USA’s østlige stater, hvor bosættere etablerede landbrug, men forlod dem for at bevæge sig mod vest i slutningen af ​​det 19. århundrede. De forladte landområder blev siden en del af den amerikanske nationalskov sammen med andre områder, der blev forladt under den store depression i 1930’erne.

Andre vigtige områder af genplantet skov findes i Canada, Rusland og Europa, som har oplevet betydelig landbrugsaktivitet og skovbrande. Store skovrejsningsprogrammer i Kina yder også et bidrag til kulstoflagringen.

Betydning for skovforvaltningen

Forskningsresultaterne fremhæver vigtigheden i at bruge ​​skove for at begrænse klimaforandringer, men de viser også, hvor meget kulstof vi kan forvente, at disse genplantede skove lagrer i fremtiden.

“Det er vigtigt at få klar viden om, hvor og hvorfor kulstofoptagelsen sker, fordi det hjælper os med at træffe præcise og velunderbyggede beslutninger om skovforvaltning”, forklarer Tom Pugh, som er en af forskerne bag analysen.

Kilde: University of Birmingham

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Flemming Kruse siger:

    Danmark er et skovfattigt land. Plant masser af ny skov på landbrugsjord som vi til gengæld har rigeligt af.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×