Verdens første fodboldstadion i træ

6

Zaha Hadid Architects' bud på et carbon-neutralt træstadion bliver til virkelighed i den engelske by, Stroud.

Af -

Zaha Hadid Architects har vundet projektkonkurrencen om et nyt stadion til den engelske fodboldklub, Forest Green Rovers FC. Tegnestuens forslag vækker især opsigt, fordi der er tale om et fodboldstadion konstrueret næsten udelukkende i træ. Der er derfor udsigt til, at det bliver den første af sin slags.

Fodboldstadion bygges af træ

Zaha Hadid Architects er bl.a. kendt for arkitektur med organiske former. Visualisering: Zaha Hadid Architects.

Tanker om bæredygtighed

Selv om, at det nuværende stadion igennem tiden er blevet forbedret, har fodboldklubben måttet se i øjnene, at stadionet ikke er blevet bygget med bæredygtighed i tankerne, og det derfor er begrænset, hvor bæredygtigt man kan gøre det. Derfor har Forest Green Rovers FC besluttet sig for at starte forfra med et nyt stadion, hvor bæredygtighed er i højsædet.

Attraktivt byggemateriale

Med det lave CO2 aftryk, er træ et særdeles attraktivt byggemateriale, da ca. tre fjerdedele af et stadions kulstofudledning kommer fra dets byggematerialer. Derudover følger Zaha Hadid Architects med fodboldklubbens tankegang, da træet skal komme fra dokumenteret bæredygtigt skovbrug.

Udover at vælge træ fra fra bæredygtigt forvaltede skove, har tegnestuen også valgt træ på grund af materialets slidstyrke og æstetiske kvaliteter. Materialevalget har også dannet base for arkitektoniske beslutninger, så som strukturens udformning, der tager højde for at tribuner og gulv, der sædvanligvis laves af beton eller stål, også er af træ.

Engelsk fodboldstadion skal bygges af træ

Der er blevet eksperimenteret med træ på tribunerne. Visualisering: Zaha Hadid Architects.

Stadionet, der har kapacitet til 5.000 tilskuere, bliver enten en carbon-neutral eller carbon-negativ del af det 40 hektar store område, Eco Park. Området skal fungere som sports- og erhvervspark med fokus på grøn teknologi og bæredygtighed.

Fodboldstadion af træ

Adgang for tilskuerne bliver igennem indgangsparti med imponerende limtræskonstruktion. Visualisering: Zaha Hadid Architects.

Fodboldstadion af træ

Stadionet bliver en del af større område med fokus på bæredygtighed, Eco Park. Visualisering: Zaha Hadid Architects.

 

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

6 kommentarer

 1. Torkel Stentorp siger:

  Hejsa det er fin og miljøvenligt at bygge høje huse og store bygninger i træ, er der resurser til det øgede træforbrug Mvh. den gamle tømre Torkel

 2. Jan Persson siger:

  Mig bekendt er det ulovligt at opføre stadions i træ i England efter brand katastrofen i Bradford, hvor 56 mennesker omkom som følge af en brand.

  “The disaster led to new safety standards in UK football grounds, including the banning of new wooden grandstands”

 3. Mette Veelsgaard Nielsen siger:

  Hej Torkel,
  Det er et meget relevant spørgsmål du stiller.
  Som med alle andre handelsvarer, er også handlen med træ et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Jo større efterspørgslen er, des større vil produktionen blive. Der vil med andre ord være en større økonomisk gevinst ved at drive skov. Der er stadigvæk mange af de større lande i verden, som først lige er begyndt, at byde ind på det globale træ-marked.
  Men netop derfor er det også vigtigt at sikre sig, at man bruger bæredygtigt træ, så man ikke fremmer den illegale træindustri.

 4. Mette Veelsgaard Nielsen siger:

  Hej Jan,
  Du har måske ret, men byggeriet skal helt sikkert igennem flere test, og skal selvfølgelig leve op til brandkravene, alt efter hvad den skal bruges til. Men dette gælder ligegyldigt hvilket materiale man vælger at bruge. Der er efterhånden mange eksempler på store bygninger, også i England, der er bygget af træ – og de må jo leve op til kravene. Så hvorfor ikke også et stadion af træ.
  Men så vidt jeg ved er der sket mange fremskridt inden for brandsikkerheden siden ’85, så det er en mulighed, at loven har ændret sig med disse.

 5. W. Woerner siger:

  Hi there, very nice arena.

  In Freiburg, germany, Comunity and Sport Club Freiburg (first league) will start to built a new arena in 2017. Located in the Southern Blackforest there will be a certain affinity to wooden
  Me be it would make sende for you to join the tender.

  Best regards WoWoe

  1. Træ.dk siger:

   Hi WoWoe. Sounds very interesting with the new arena in Freiburg. We hope they decide to build with wood and we will certainly follow the process:-) Thanks for sharing.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Lidt af en øjenåbner

Opfattelsen af ”det mulige” må ændres.

Drømmer du om et træhus?

Se vores liste over danske typehusproducenter af træ.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×