Verdens højeste træhus – snart i Norge

0

Af

Verdens højeste træhus

Et nyt hus i Kirkenes i det nordligste Norge kan blive verdens højeste træhus. Huset bliver svimlende 20 etager højt og kommer til at rumme 10.000 kvadratmeter.

Den nuværende indehaver af titlen som verdens højeste træhus ligger i London og er 9 etager højt. Det kan du læse mere om her: Tårnhøjt træhus sparer CO2

Bæredygtighed og miljø

Valget af træ som byggemateriale er blandt andet truffet ud fra ønsket om at signalere bæredygtighed og miljø, refererer Ingeniøren fra det norske Tekniske Ukeblad.

Opsigt verden rundt

Huset har fået megen opmærksomhed og vakt opsigt verden rundt. Selv kinesiske aviser har bragt historien om det opsigtsvækkende hus.

Træ er et stærkt materiale

»Træ er stærkt, rent konstruktionsmæssigt er der ingen problemer med at håndtere kræfterne,« siger Rune Abrahamsen fra den svenske rådgivningsvirksomhed Sweco med speciale i bæredygtigt design, til tu.no.

4.000 kubikmeter træ

Planen er, at huset skal have et grundareal på 25×25 meter. Bæresøjlerne kommer til at måle 70×70 cm og bestå af limtræ.

Det forventes, at der vil gå 4.000 m³ træ til at bygge huset. Den anvendte træart bliver enten gran eller fyr.

 

Højhus i Norge by night

Barentshus by night – det høje træhus kommer til at stå som et imponerende fyrtårn i de lange nordnorske vinternætter (Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter)

 

Binder og sparer store mængder CO2

De store mængder træ bevirker, at huset kommer til at binde store mængder CO2.

Afhængigt af den anvendte træart kommer huset nemlig til at binde mellem 2.800 og 3.240 tons CO2 hvis huset bygges af hhv. gran eller fyr.

Samtidig sparer anvendelsen af træ den CO2-udledning som ellers ville være forbundet med brugen alternative materialer. Faktisk spares der i gennemsnit 1 ton CO2 når træ erstatter et tilsvarende produkt af stål og beton.

På trae.dk kan du læse mere om træs klimafordele som byggemateriale: Træ Gavner Klimaet

Kan klare kraftig vindpåvirkning

Foreløbige modelstudier tyder på, at huset klarer sig fint i vindhastigheder op til 29 m/s, men før det endelige projekt bliver gennemført, skal der ifølge Rune Abrahamsen udføres grundige vindtunneltests.

Brandsikring

Det danske ingeniørfirma Rambøll er med i konsortiet, der skal bygge huset. De deltager som brandtekniske eksperter, og konkluderer, at huset skal have to sikringssystemer.

Det ene skal bestå af vandtanke, som udløses ved brand, det andet skal være et sprinklersystem, som brandvæsenet kan koble sig på.

Det forventes, at bærebjælkerne skal have tilstrækkelig bæreevne efter to timers brand.

Minimal anvendelse af beton

Trappe- og elevatorskakter bliver det eneste sted, hvor der gåes på kompromis med anvendelsen af træ – de bygges i beton.

Kilde

Ingeniøren – “Verdens højeste træhus skal bygges i Norge

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×