Verdens højeste vindmølletårn i træ

1

Et 105 meter højt vindmølletårn af træ - det højeste af sin slags - bygges i Sverige af træteknologivirksomheden Modvion. Ifølge producenten lagrer tårnet mere CO2, end der udledes under produktionen.

Af -

Lune vinde blæser på den svenske træ-vindmøllevirksomhed Modvion, der netop nu er ved at færdiggøre verdens højeste trævindmølle i Skara Kommune. Hele 105 meter er tårnet, og når 2-megawatt-møllen fra danske Vestas er monteret, ender den samlede højde på 150 meter.

Det er dog ikke kun højden, der er værd at skrive hjem om. Endnu mere spektakulært er den store CO2-besparelse, træ-vindmøllerne tilbyder, i forhold til konventionelle møller.

CO2-negativt tårn

Tårnet er den del af en vindmølle, der almindeligvis udleder mest CO2. Ved at bruge trætårne ​​reduceres emissionerne fra fremstillingen dramatisk, mens materialet i sig selv lagrer kulstof. Resultatet er et CO2-negativt tårn, der binder mere kulstof, end der frigives under produktionen.

Modulerne er lavet af en type lamineret træ (LVL), som er stærkere i forhold til sin vægt end de ståltyper, der bruges til vindmøller. Det modulære design muliggør nem transport på almindelige veje uden behov for lange tilladelsesprocedurer, siger Modvion.

Jo højere oppe, desto mere vind

De sidste træmoduler bliver i øjeblikket fremstillet på Modvions fabrik i Gøteborg, som blev indviet sidste år. Modulerne bliver samlet fire og fire på byggepladsen til syv sektioner, der skal udgøre det færdige tårn. Arbejdet på opstillingsstedet begyndte tidligere i år med fundamentet, og nu transporteres moduler til stedet, hvor sektionsmontagen er begyndt.

Jo højere tårnet er, desto stærkere og mere stabil er vinden. Derfor får man mere strøm per vindmølle, end hvis tårnene er lavere, lyder det fra Modvions adm. direktør Otto Lundman, som mener, at kombinationen af nordiske råvarer og svensk teknologi er et godt bud på fremtidens vindkraft til et voksende globalt marked.

Kilde: Modvion

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Anders Keld Rasmussen siger:

    Hvor i Skara bliver det stillet op?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×