Hvilken træart tåler vind og fungerer godt som solitærtræ?
De fleste træer er som regel vindfaste, når de får lov at vokse op som solitærtræer og er vænnet til vind igennem hele opvæksten. Eg fremhæves ofte som et særligt godt solitærtræ.
De fleste træer er som regel vindfaste, når de får lov at vokse op som solitærtræer og er vænnet til vind igennem hele opvæksten. Eg fremhæves ofte som et særligt godt solitærtræ.
En læser spørger om der findes et “katalog”, som kan give et overblik over hvilke hjemmehørende træarter der er vindfaste og fungerer godt som solitærtræer?
De fleste træer er som regel ret vindfaste, når de får lov at vokse op som solitærtræer og er vænnet til vindpåvirkning igennem hele opvæksten. Problemer med træer der vælter i stærk blæst opstår som regel, hvis træerne pludseligt bliver eksponeret, f.eks. hvis nabotræer bliver fjernet. Træer med dårlig mulighed for at udvikle sit rodsystem, f.eks. på vandlidende eller komprimeret jord, vil også være særligt udsat for vind, da fodfæstet, så at sige, er dårligt.
De fleste løvtræer i Danmark er hjemmehørende, modsat nåletræer, og de fleste løvtræer vil kunne klare sig som solitærtræer.
Eg fremhæves ofte som et særligt godt solitærtræ, da den har en hurtig vækst i de første leveår og derfor klarer sig godt i konkurrencen mod fx græs.
Egetræet er desuden populært fordi det relativt hurtigt kommer til at se ud af noget, regnes som smukt, har stor stabilitet, kan blive umådeligt gammelt, har tilknyttet meget stor artsdiversitet og har desuden siden stenalderen haft stor kulturel betydning. Eg kan klare sig godt på både fed, mager og temmelig vandlidende jord. Arten er en lystræart, dvs. den lukker en del lys igennem kronelaget, hvilket ofte værdsættes fordi der så kan vokse græs og urter under træet.
Der kan hentes inspiration i bogen ”Danmarks Træer og Buske”. Her er beskrives udbredelsesområder, fordele og ulemper, vindfasthed og meget mere for de fleste træer og buske der anvendes i Danmark. Et godt sted at lede efter hjemmehørende træer og buske er på hjemmesiden Plantevalg.dk.
Et 100 årigt egetræ var udset til at lade livet til fordel for et vejprojekt. I stedet forsøgte man at flytte det gamle træ.
2 kommentarer
Hej Træ. Kan I ikke lige forklare hvad er et solitærtræ?
Hej Belinda
Ordet solitær kommer af latin ‘solus’ som betyder ‘alene’. Et solitærtræ er derfor et træ som står alene og som står med en vis afstand til andre træer. Afstanden skal som minimum være så stor at træernes kroneudvikling ikke kan påvirke hinanden i indbyrdes konkurrence om sollyset. Solitærtræer er derfor ofte relativt lave træer, med en dyberegående krone, fordi træet ikke behøver stræbe opad efter lyset og ingen grene bliver skygget bort, ligesom det ellers vil ske i tættere skov. Solitærtræer findes ofte på åbne marker, i markskel, i haver og parker. Et typisk eksempel på et solitærtræ er en såkaldt sparekasseeg, hvor kronen begynder helt nede ved jorden.
Mvh Træ.dk