Tags: ,

Tips til vedligeholdelse og pleje af dit plankebord

1

Når du skal vedligeholde dit plankebord, er det vigtigt at vide, hvilket type plankebord du har, og om det er blevet overfladebehandlet før.

Af -

I dette indlæg vil der være fokus på pleje af plankeborde i massiv træ. Har du derfor et plankebord i finér, er denne guide som udgangspunkt ikke tiltænkt dig.

En af fordelene ved at have et spisebord i massive planker er, at det kan pudses ned og få ny olie, når det har fået et hak eller blot trænger til en grundig genopfriskning. Det er desværre ikke helt tilfældet med et plankebord i finér.

Dog har finér en række andre fordele, som måske gør, at et plankebord i finér alligevel er det helt rette valg for dig og din familie. Det kan derfor anbefales, at du søger viden om fordele og ulemper ved finér og massive planker, inden du køber, eller måske endda bygger, dit første plankebord.

I dette indlæg kan du lære om:

  • Daglig rengøring af dit plankebord
  • Vedligeholdelse af et plankebord med massive planker
  • Vedligeholdelse af et plankebord, som ikke har fået overfladebehandling før
  • Hvordan du mindsker risikoen for, at dit bord arbejder

Daglig rengøring af dit plankebord

I det daglige kræver et plankebord ikke mere fokus på rengøring end de fleste andre almindelige borde. Rengør blot dit plankebord med en hård opvredet klud, så du kan fjerne skidt og støv. Er der brug for lidt “skrappere midler”, vil jeg anbefale, at du benytter en neutral natursæbe. 

Det er vigtigt, at du ikke bruger stærke rengøringsmidler på dit plankebord – også selvom den genstridige tusch-plet ikke vil fjernes med lidt vand og sæbe. Her vil jeg anbefale dig at sætte tid af til en grundigere vedligeholdelse med nedslibning af træet. 

Vedligeholdelse af et plankebord med massive planker

De fleste producenter af plankeborde har deres egen guide eller vejledning til, hvordan lige netop deres borde skal behandles og vedligeholdes. Derfor er det som udgangspunkt altid en god idé at tage et kig på producentens hjemmeside først, hvis du altså kender mærket, og ikke selv har bygget bordet. 

Den step-by-step guide, der kommer her, er dog meget generel og vil derfor matche de fleste producenters.

Til vedligeholdelse har du brug for følgende tre ting: En plejeolie, en svamp og to bomuldsklude. 

Step-by-step

  1. Rengør din bordplade med en hård opvredet klud for at fjerne skidt, støv og eventuelle fedtaflejringer. Det er vigtigt, at du kommer godt i bund. Lad herefter bordet tørre i cirka 30 minutter. 
  2. Påfør plejeolie til bordets overflade med en svamp, og lad den sidde i 8-10 minutter. Olien vil hærde op, og det er derfor vigtigt, at den maks. får lov til at sidde i 15 minutter.**
  3. Når de 8-10 minutter er gået, tørres bordpladen af. Ses der efter tørretiden “tørre pletter” rundt omkring på bordet, betyder det, at nogle steder har trukket mere olie end andre. Hvis det er tilfældet, påfører du olie på ny, og lader det denne gang kun trække i 2-4 minutter.
  4. Når plankerne ikke længere fremstår med “tørre pletter”, er overfladen mættet, og bordet tørres nu af med en helt tør bomuldsklud. Det er vigtigt, at bordpladen er godt aftørret og virker fingertør. 
  5. Afslutningsvis skal olien hærde i cirka 12 timer (kan variere fra olietype til olietype) inden brug. Her kan du med fordel behandle bordet om aftenen, så det er klar til brug ved morgenmaden. 

**Det kan variere fra olie til olie, og du bør derfor altid læse grundigt på olietypen, som du har købt.

Som grundregel vil jeg anbefale, at du behandler dit plankebord efter ovenstående step-by-step hver tredje måned. Dog kan du også med fordel blot tage udgangspunkt i, når dit bord begynder at se lidt ekstra træt og trist ud. Det er ofte tegn på, at dit bord netop trænger til at blive vedligeholdt. 

Vedligeholdelse af et plankebord, som ikke har fået overfladebehandling før

Har du et helt nyt plankebord, som aldrig er blevet overfladebehandling, vil jeg anbefale dig at gøre det, før du tager det i brug for første gang. Det hjælper nemlig til at beskytte dit bord mod skader og mærker. 

Du bør give dine planker en oliebehandling med almindelig træolie, som trænger dybt ned i plankerne. Målet er, at træet skal mættes af olien, så det ikke tager imod, hvis der fx spildes væske. Det kan nemlig give skjolder og mærker, hvis ikke dine planker er mættet. Efterfølgende kan du give plankerne en trævoks eller behandle det med en olie, som hærder. Her er målet at give plankebordet en overfladespænding, der beskytter overfladen mod slid og mærker, så bordet uden problemer kan stå imod daglig brug – selv hjemme hos en børnefamilie. 

Step-by-step

Til overfladebehandling af dit ubehandlede plankebord har du brug for følgende fire ting: En almindelig træolie, en trævoks, tre fnugfri klude og en føntørrer** 

  1. Påfør olien på din klud (ikke direkte på plankerne), og smør olien ud på overfladen i et tykt, jævnt lag. Påfør rigeligt til at træet kan suge til sig. Træet vil skifte farve undervejs, når det modtager olien, og du kan derfor tydeligt se, hvor du har og ikke har været endnu. 
  2. For at olien trænger så dybt ind i træet som muligt, skal du herefter varme olien. Varm overfladen godt igennem med din føntørrer, og arbejd dig gennem bordpladen stille og roligt. Når olien opvarmes, bliver den mere tyndtflydende, kombineret med at træet gøres mere modtagelig for at suge olien, når det varmes op. Dette step kan springes over, men det anbefales for det bedste resultat. 
  3. Når olien er trukket godt ned i træet, skal olien hærde i minimum 2 timer, men gerne til næste dag, før voksen påføres. 
  4. Påfør trævoksen med en ren og tør klud. Igen er det vigtigt, at voksen påføres på kluden og ikke direkte på træet. Voksen smøres på plankerne i et tyndt, jævnt lag. 
  5. Lad voksen hærde i alt fra et par timer til næste dag, og poler afslutningsvis bordet med en ren og tør klud. 
  6. Bordet bør nu være klar til at stå imod hverdagens pletter. 

**Jeg anbefaler ikke brug af varmeblæser, da du kan risikere at lave skade på træet. Det er ikke tilfældet med en almindelig føntørrer. 

Ovenstående skal kun foretages første gang, du overfladebehandler dit plankebord, hvis det aldrig er blevet overfladebehandlet før. Ved efterfølgende vedligeholdelse kan du følge den almindelig step by step-guide for vedligeholdelse af et plankebord med massive planker.

Ønsker du igen at behandle med voks, kan du blot gentage step 4. I det tilfælde anbefaler jeg ligeså, at du vedligeholder dit bord hver tredje-sjette måned, eller når dit bord begynder at se trist ud. 

Sådan mindsker du risikoen for, at dit bord arbejder

Selv med korrekt tørrede planker samt en korrekt pleje og vedligeholdelse vil massivt træ blive påvirket af sine omgivelser. Derfor vil jeg altid anbefale, at du stiller dit bord et sted, hvor temperatur og luftfugtighed er relativ fast og ikke svinger med vind, vejr og årstid.

Selvom det ikke garanterer noget, så kan det i kombination med korrekt pleje af dit bord være en vigtig faktor for at minimere risikoen for, at dit bord arbejder. 

 

Advarsel: Husk at olie kan selvantænde!

Klude og tøj vædet med visse træolier kan være selvantændende og bør derfor:

  • opbevares i en lukket, lufttæt metaldåse
  • eller kasseres efter gennemvædning med vand og indpakket omhyggeligt i stanniol

Se også: Overfladebehandling af nyt træ: grundprincipper

Pernille Hansen
2

Pernille Hansen

Pernille hjælper til dagligt med kommunikation for møbelværkstedet Naturplank, hvor hun elsker at kunne vejlede og rådgive folk med ny viden om alt fra møbelpleje til valg af planker.

Profil

En kommentar

  1. Henrik Søndergård siger:

    Hej Pernille
    Jeg skal fælde en østrigsk fyr, 90 i diameter ved roden og 66 i 12 m højde. Hvor kan jeg få skåret den i planker og gerne tørret?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Alle blogindlæg fra Pernille Hansen

Tips til vedligeholdelse og pleje af dit plankebord

Når du skal vedligeholde dit plankebord, er det vigtigt at vide, hvilket type plankebord du har, og om det er blevet overfladebehandlet før.

Guide: Vælg den rigtige træart til dit plankebord

Træ.dk’s nye blogger Pernille Hansen hjælper dig med at finde frem til, præcis hvilken slags træ du helst vil have til dit plankebord.

Se flere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum