OSB

OSB laves af træspåner, lim og voks som udgør et ensartet pladeprodukt med mange anvendelsesmuligheder

Af - , ajourført

Opbygning og produktion

OSB er en forkortelse for Oriented Strand Board og hører til gruppen af relativt nye pladetyper.
Pladen blev udviklet i Canada i begyndelsen af 1980’erne til byggeriet.

OSB plader laves ved at sammenlime aflange træspåner i 3 lag under tryk og varme. OSB er på den måde en særlig kategori af spånplader der minder lidt om ’Krydsfiner’ . Pladerne er opbygget symmetrisk om midterplanet. Yderlagenes fiberretning er parallel med længderetningen, mens midterlagets fiberretning er vinkelret på længderetningen.

De laves af træspåner, lim og voks. Træet er oftest nåletræ, der leveres som høvlspåner, træflis og rundtræ. Spåner og flis kommer fra træindustrien, fx savværks-, møbel- og vinduesproduktion. Rundtræet kommer fra udtynding i skovene

Man udnytter dermed resttræ fra træindustrien og små træer med begrænsede anvendelsesmuligheder fra skovene. Resultatet er et ensartet pladeprodukt med mange anvendelsesmuligheder.

OSB deler mange egenskaber med krydsfiner, og kan erstatte dette materiale i flere sammenhænge. OSB plader fremstilles dog af en billigere træressource og derfor er de normalt billigere end krydsfiner.

I Europa fremstilles OSB af nåletræ, men i Nordamerika anvendes også asp  og andre poppelarter.

OSB plade

OSB plade (Kilde: Træsamlingen. DTI Træteknik)

Anvendelse og bearbejdning af OSB plader

OSB anvendes hovedsageligt til bærende konstruktioner dvs. vægge, gulv og tag. Men OSB har imidlertid også fundet anden anvendelse til f.eks. dekoration og færdig indvendig vægbeklædning mm.

OSB bearbejdes efter de samme metoder og med de samme værktøjer som almindeligt træ.

Typer, anvendelsesklasser og mærkning

For at kunne bruge OSB pladen forsvarligt i byggeri, er der lavet standarder for pladernes kvalitet. Standarderne sætter minimumskrav til pladetyper og materialeegenskaber i forhold til den konkrete anvendelse.

De standardiserede kvaliteter er angivet i de europæiske produktstandarder, de såkaldte DS/EN´er. Europæisk OSB produceres i henhold til den europæiske produktstandard DS/EN 300. Til byggeri anvendes kvaliteterne OSB/2, OSB/3 og OSB/4.

Ved valg af kvalitet skal der tages hensyn til den fugtpåvirkning, der kan forventes ved pladens anvendelse. Trænormen DS 413 definerer tre klasser for anvendelse:

 • Anvendelsesklasse 1 er karakteriseret ved tørre omgivelser,
 • Anvendelsesklasse 2 tillader lejlighedsvis højere fugt (f.eks. i uopvarmede fritidshuse, garager o.l.)
 • Anvendelsesklasse 3 tillader stor fugtpåvirkning.

Til konstruktionsbrug (i henhold til DS/EN 13986) accepteres OSB/2 kun i anvendelsesklasse 1, mens OSB/3 og OSB/4 accepteres i både anvendelsesklasse 1 og 2. OSB plader accepteres ikke i anvendelsesklasse 3.

OSB plader til konstruktionsbrug – som f.eks. gulv og tag – skal være CE-mærket.

Få nærmere detaljer om standarderne og CE-mærkning hos Dansk Standard, Teknologisk Institut eller Træinformation.

Fysiske egenskaber

Densitet

OSB-pladernes densitet er højere end densiteten af det anvendte træ. Det er nødvendigt for at lime spånerne til hinanden: Limen har en højere densitet end træet, og spånerne presses tæt sammen når limen skal hærde. Middeldensiteter for OSB af nåletræ ligger typisk på ca. 600 kg/m3.

Fugtbalance

Fugtindholdet i OSB-pladerne indstiller sig i balance med den omgivende lufts relative fugtighed – ligesom i almindeligt træ. På grund af varmpresningen vil OSB-pladernes fugtprocent ved ligevægt være lidt lavere end i almindeligt træ.

Fugtbetingede dimensionsændringer

For at forebygge problemer med fugtbetingede dimensionsændringer af OSB, er det vigtigt at have kendskab til de fugttekniske egenskaber.

Pladernes fugtindhold skal allerede før indbygningen tilpasses til fugtforholdene på anvendelsesstedet. Ellers kan konstruktionen skades, når pladerne udvider sig eller svinder efter de er gjort fast.

Limningskvalitet

Kvaliteten af lim er afgørende for pladernes fugtbestandighed. Limen skal kunne tåle den fugt som pladerne udsættes for.

Formaldehyd

Formaldehyd er en kemisk forbindelse, som forekommer naturligt i bl.a. træ, æbler, tomater og gulerødder.

Formaldehyd indgår også i visse limtyper som indgår i produktion af bl.a. OSB plader.

I 1970’erne konstaterede man store problemer med indeklimaet i boliger, skoler og institutioner på grund af høje formaldehyd niveauer i indeluften. Derfor er der indført begrænsninger så pladematerialer afgiver væsentligt mindre formaldehyd end før.

OSB plader limet med en formaldehydafspaltende lim skal opfylde følgende grænseværdier:

 • Formaldehydindhold ≤ 8 mg/100g
 • Formaldehydemission ≤ 0,124 mg/m3

Læs mere om formaldehyd.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

35 kommentarer

 1. Johan siger:

  Hej, Jeg overvejer at bygge en indendørs skillevæg i OSB. Hvilken type OSB vil være bedst til formålet,- og er det i det hele taget sundhedsmæssigt forsvarligt?

  Med venlig hilsen, Johan

  1. Træ.dk siger:

   OSB plader kan være fremstillet med brug af lim der afgasser formaldehyd. Plader på det danske marked (i hele EU faktisk) skal dog overholde grænseværdier der sikrer sundt indeklima – så der skulle ikke være sundhedsmæssig problemer med at anvende OSB til en indvendig skillevæg.
   Der findes derudover Svanemærkede spånplader og OSB-plader der giver garanti for særligt lav afgasning.

   OSB fremstilles i 4 typer.
   OSB/1 – Almindelig indvendig brug (inklusive møbler) i tørre omgivelser.
   OSB/2 – Bærende plader til brug i tørre forhold.
   OSB/3 – Bærende plader til brug i fugtige forhold.
   OSB/4 – Kraftige bærende plader til brug i fugtige forhold.

   Til en indvendig skillevæg lyder det som om du skal have fat i en plade af typen OSB/2.

   1. Johan siger:

    Mange tak for det gode svar! Jeg går efter Svanemærket OSB/2.
    Vh, Johan

 2. Jesper siger:

  Kan OSB-plader bruges som undergulv ovenover gulvvarme?
  Mvh. Jesper

  1. Træ.dk siger:

   Der kan bruges godkendte både spån- OSB- og krydsfinerplader til undergulv. Evt. gulvvarme påvirker ikke pladernes styrke.
   For spånpladers vedkommende er der udviklet godkendte systemer med spor til varmeslanger fræset i pladerne.

 3. Kristian siger:

  Hey
  Jeg har har bygget en garage med osb plader som væg indenfor.
  Dem vil jeg godt male, men hvad skal jeg bruge for at knasterne ikke kommer igennem med tiden?

  – skal det grundes først og så males, eller bare males over 2 gange? 🙂

  1. Træ.dk siger:

   Jeg har ikke hørt at knaster fra OSB plader skulle give anledning til misfarvninger på malede overflader, men jeg skal ikke afvise at det kan ske. Jeg tror dog at det vil være meget begrænset. Jeg vil derfor anbefale i første omgang blot at følge anvisningen på den maling du har købt, og se tiden an. Hvis der senere opstår problemer med knastudtræk, vil jeg slibe pletterne ned, lakere med knastlak, før der males på ny.
   Mvh Træ.dk
   Simon

 4. Jonas siger:

  Hej

  Jeg har ladet mig fortælle, at OSB-pladen fungerer som en dampspærre, hvilket i så fald ville komplicere brugen af den som indervæg i hus (dampspærren vil så at sige få den forkerte placering). Det skulle have noget at gøre med limningen af træet. Er der noget hold i denne påstand? Eller nogen øvrige betragtninger, man bør gøre sig, når man anvender det som næstinderste lag i et hus, kun dækket af gipsplader, direkte skruet på OSB-pladerne?

  På forhånd tak!

  Jonas

  1. Miljøtømreren siger:

   Nej, det er ikke helt rigtigt. Osb-pladen kan fungere som damp-bremse, hvis man ikke har dampspærre. Ofte ifm en fugttransporterende isolering som papiruld eller hamp. I denne konstruktion er dampspærren (plastik-dug) decideret skadelig.

   Hvis du har en dampspærre (plastik) i konstruktionen kan du sagtens bruge osb og gipsplader alligevel. Dampspærren må max være 1/3 ude i konstruktionen (fra den varme side).

   Men hvis du bygger nyt, så drop plastikken. Så kommer du ikke til at bo i en plastikpose.

   Det er så vigtigt, at du isolerer med et fugttransporterende materiale og at din dampbremse (osb-pladerne) er helt tætte (dvs fuget).

   mvh
   Miljøtømreren

   1. Jakob siger:

    Det lyder rigtig spændende
    Hvor finder jeg dokumentation på osb pladers z-værdi og den slags??

    På forhånd tak 🙂

    Jakob

 5. Bjørn siger:

  1. Jeg skal montere en markise på en autocamper. Anvisning foreskriver at beslag skal skrues gennem karroseriplade ind i et stykke 22 mm krydsfinere med 5,5 mm skruer, der rækker ca. 18 mm. ind i pladen. Opnår jeg samme styrke ved at bruge OSB, evt. sammenlimet af to tyndere plader? Opnår jeg samme styrke hvis jeg i stedet bruger maskinskruer med passende store skiver på bagsiden af OSB-pladen?
  2. I et nyligt svar siger I at OSB kan købes Svanemærket. Jeg finder det ikke via Google eller i nogle af de førende byggemarkeder (har tjekket varer fra DLH og NPI). Kan I oplyse, hvor jeg kan købe Svanemærket OSB og/eller via hvilken grossist, de leveres?

  1. Træ.dk siger:

   Hej Bjørn. Vi kan desværre ikke hjælpe med monteringsanvisninger til brugen af OSB plader i din autocamper. Vedr. Svanemærket, så kan jeg ikke umiddelbart genfinde det omtalte produkt – måske findes det ikke mere. På Svanemærkets hjemmeside kan du finde alle aktuelle byggematerialer der bærer mærket. Her fremgår pt. en række spånplader og træfiberplader. Se mere her: Svanemærkede byggematerialer.

 6. Annelise Kjær siger:

  Hej,
  Vi vil bygge en højseng til vores datter, og overvejer OSB plader. Er det forsvarligt med en børneseng i OSB og hvis ja, hvilken type vil I anbefale? I nævner Svanemærkede plader, men synes ikke jeg kan finde dem. Kan I anbefale et sted, hvor disse kan købes?
  På forhånd tak for hjælpen 🙂
  Annelise

  1. Træ.dk siger:

   Hej Annelise.
   Ja, det er muligt at bygge en børneseng i OSB. De fleste OSB plader er fremstillet til konstruktionsbrug og har høj bæreevne og vil sagtens kunne bruges til en børneseng. Jeg har dog svært at anbefale et konkret produkter da jeg ikke ved hvordan pladen præcis skal anvendes. Spørg evt. til råds i byggemarkedet hvor du køber pladen. På Svanemærkets hjemmeside kan man finde en oversigt over svanemærkede produkter. Her fremgår pt. ikke nogen OSB plader, men der er en del spånplader og træfiberplader. Se mere på Svanemærkets hjemmeside under byggematerialer.

   1. Annelise Kjær siger:

    Hej. Tak for svar:-) Nu var det med tanke på kemikalier i OSB pladerne? F.eks. i limen? Kan det være et problem ift. en børnesang?
    Mvh Annelise

    1. Træ.dk siger:

     OSB, MDF, spånplader og krydsfiner kan være fremstillet med brug af lim der afgasser formaldehyd. Plader på det danske marked (i hele EU faktisk) skal dog overholde grænseværdier der sikrer sundt indeklima – så der skulle ikke være sundhedsmæssig problemer med at anvende disse plader til en børneseng. En børneseng købt i fx Babysam, IKEA eller lignende, vil typisk være fremstillet af den samme type materialer. Den eneste måde helt at undgå lim på er udelukkende at anvende massivt træ.

 7. Jørn Thomsen siger:

  Hej,
  jeg er igang med at forny 1.salen med gulvvarme. Jeg påtænker at bruge OSBplader som færdig gulv altså direkte ovenpå gulvvarmen som er lagt i spånpladegulv.. Ser I nogle problemer i det? og findes der OSBplader på markedet som er helt jævne i overfladen?

  1. Træ.dk siger:

   Hej Jørn. Vedr. anvendelsen af OSB til gulv vil jeg anbefale at du konsulterer en fagmand eller kigger nærmere i bøgerne TRÆ 63 & 64 – TRÆGULVE.
   De fleste OSB plader har en forholdsvis jævn overflade, men det er jo relativt. Til sammenligning vil krydsfiner eller træfiberplader måske være mere jævne. Det må være op til individuel smag og vurdering.

 8. Per Sørensen siger:

  Hej

  Kan man sætte tapet/væv direkte op på OBS/2 plade?

  1. Træ.dk siger:

   Hej Per. Ja, vævklæber og tapetklister hæfter fint på OSB. OSB-pladens struktur vil evt. kunne ses igennem væv og tapet.

 9. Vinnie Holm siger:

  Vi er ved at opføre et rundtømmerhus, og havde tænkt, at der skulle to lag gips på ydervæggene ovenpå isoleringen. Altså indvendigt på ydervæggene. Kan vi bruge OSB plader i stedet for? Og skal der så to lag OSB plader på, ligesom med gipsen?
  Jeg kan godt lide strukturen i OSB, men kan man male ovenpå den med pænt resultat?

  1. Træ.dk siger:

   Hej Vinnie. Vedr. anvendelsen af OSB som erstatning for gipsplader vil jeg anbefale at du konsulterer en fagmand eller kigger nærmere i bogen TRÆ 60 – TRÆPLADER. Find den i vores bogoversigt.
   OSB kan sagtens males, men det er en smagssag om det giver et pænt resultat. 🙂

 10. Vinnie Holm siger:

  Og kan vi undgå dampspærren, hvis vi bruger OSB plader. Det vil jeg meget gerne. Jeg har aldrig forstået fidusen i at bo i en plasticpose!

  1. Træ.dk siger:

   Hej Vinnie. Der er fordele og ulemper ved at anvende dampspærre, men sikkert er det at man skal være yderst varsom med at konstruere vægopbygningen korrekt, så der ikke opstår kondens og deraf følgende problemer med fugt og skimmelsvamp. Jeg kan kun anbefale at du konsulterer en fagmand der kan give dig konkret og faglig korrekt rådgivning. Læs evt. mere om efterisolering og brug af dampspærre i denne guide fra “Videnscenter for energibesparelse“.

 11. Robin Jørgensen siger:

  Hej med jer.
  Tak for denne gode side 🙂

  Jeg er ved at bygge et Isoleret værksted / Skur i min have, kan jeg bruge OSB plader til tagplader og lægge 1 lags selvklæbende tagpap oven på ?

  Mvh
  Robin

  1. Træ.dk siger:

   Hej Robin
   Tusind tak 🙂
   Vi kan desværre ikke give råd og vejledning om konkret anvendelse af OSB, som du spørger til. Vi henviser i stedet til bogen Træ 60 Træplader, der bl.a. gennemgår anvendelsen af OSB som tagplade, eller du kan henvende dig direkte til Træinformation der står bag bogen.

 12. karsten nielsen siger:

  Hej
  Vi skal bygge nyt sommerhus.Tømren anbefaler osb plader som vindstop,hvad mener du om det af hensyn til fugt og skimmelsvampe?
  Væggen bliver muret op indvendig og vandskuret,ydervæggen bliver med 6 tommer regler med isolering derefter osb pladen med klemlister og klinkebeklædning.

  På forhånd tak.
  Karsten

 13. Stig siger:

  Hej
  Skal opføre en carport med tagpaptag. Er det OK at anvende OSB-plader som underlag for dette. Bør de behandles med maling/træbeskyttes – eller kan de henstå rå?

 14. Morten siger:

  Hej
  Vi skal bygge nyt hus, vi har valgt at bygge en trækonstruktion med skalmur. Pga for mange vinduer og døråbninger er vindkryds ikke muligt. Så vi vil sætte en osb plade undvendig til at tage kraftene, kan den holde til det. Bange for at få skimmel pga den sidder derude?? Konstruktionen vil være skalmur 2 cm luft – 12 mm osb – 195mm spærtræ – dampspære. Eller er det bedre at sætte vindpap på istedet for osb’en udvendig, monteres indvendig på spærtræet istedet og derefter dampspærer. Hvad siger I??

 15. Anders Hansen siger:

  Hej trae.dk

  Tak for en virkelig informativ og brugbar side.

  Vi overvejer at lave et gulv i vores køkken med OSB-plader.

  Tænker at det skal være OSB3 (bare for at være på den sikre side) og så vil vi gerne bejdse det i en farve.

  Spørgsmålet går på om bejdsen skal være af en speciel type for at kunne trænge ind i pladen?
  Og hvilken type lak vil være bedst ovenpå?

  Vi vil helst bevare så meget af strukturen i pladen, så derfor tænker vi noget som trænger ind og ikke ligger “ovenpå”.

  Det skal lægges ovenpå et eksisterende, men meget grimt trægulv – så hvor tyk skal OSB-pladerne være for at det føles massivt at gå på?

  På forhånd tak

 16. Sara siger:

  Hvad er lamda-værdien på OSB-plader?

 17. Kim Meilby Nielsen siger:

  hej jeg ville høre kan jeg bruge osb3 som vindspærre og så male dem sorte så skal der en skylleliste på 25 mm lodret træbeklædning 25 mm med 10 mm mellemrum de skal så virke som en uv bestandig vindspære

 18. Træ.dk siger:

  Tak for alle jeres spørgsmål. Vi må desværre meddele at vi ikke give råd og vejledning om konkret anvendelse af OSB-plader. Vi henviser i stedet til bogen Træ 60 Træplader, der bl.a. gennemgår anvendelsen af OSB som tagplade, eller du kan henvende dig direkte til Træinformation der står bag bogen.

 19. Søren Parrot siger:

  Hej
  Jeg møder modstand og direkt ansvarfralæggelse fra ingeniøer når jeg som projekterende anbefaler at følge en meget anvendt og anbefalede tysk opbygning uden dampspærre…og varme tag
  Jeg opbygger såvel skeletvægge og lofter med træfiberisolering som er det Eneste 100% diffusionsåben isolering der transportere evt fugt væk og har bedst fugthåndteringsevne.
  Desuden iht ligeledes tysk passivhus standard fra større elementproducenter der anvender jeg osb3plader som dampbremsende bag 45mm installationsvægge / 70 mm loftopbygningen . osb3 skal dog tætnes med godkendt tape ved samlinger.
  HAR Træ ikke dokumentation og dette som utrolig mange tømre bygger med..?
  TAK

 20. Charlotte siger:

  Hej
  Jeg har en carport, hvor jeg gerne vil have vinduer i og beklædning med 1 på 2 og har nu tænkt på om jeg istedet for brædder kunne opsætte osb3 plader og så opsætte et brædder med afstand 10 cm imellem og det vil så se ud som var det brædder med 1 på 2. Osb3 pladerne vil jeg grunde og male grundigt lige efter opsætning og før jeg monterer brædderne, vil det være en god og holdbar løsning med eller vil krydsfiner plader være bedre at opsætte?
  På forhånd tak 🙂
  Mvh Charlotte

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Krydsfiner

Den skiftende fiberretninger skaber en plade med stor dimensionsstabilitet.

MDF

Kan laves af både løv- og nåletræ.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.

×