De vildeste rutsjebaner af træ

0

Guide til Danmarks og resten af verdens mest vanvittige træ-rutsjebaner. Vi giver en tur i hver af de 13 hæsblæsende rutsjebaner.

Af

De vildeste rutsjebaner af træ

Er du en træ-mand eller ditto kvinde med hang til spænding og et sug i maven så bringer vi her en guide til Danmarks og Verdens vildeste rutsjebaner af træ.

Hop med ombord – så giver vi en gratis tur i hver af de 13 rutsjebaner, men hvis du vil i ægte vægtløs tilstand, så det for alvor kildrer og suger i maven, så må du ud og prøve de rigtige baner. Et lille sug i maven kan man dog godt få, ved at tage en video-tur nedenfor.

Der er garanti for høje hvin og sug i maven i rutsjebanen Balder i Liseberg forlystelsespark, Sverige. Foto: Liseberg.

Der er garanti for høje hvin og sug i maven i rutsjebanen Balder i Liseberg forlystelsespark, Sverige. Foto: Liseberg.

Vi starter med en tur i Danmarks sejeste trærutsjebaner, i Tivoli, på Bakken og i Fårup Sommerland. Bagefter tager vi dig en tur ud i verden, hvor vi med al respekt for de tre danske baner, kommer ud i en helt anden oplevelse.

Her kommer du til at møde trærutsjebaner, der er længere, vildere og hurtigere. Og så er der jo noget ekstra adrenalinpumpende og angstprovokerende over en rutsjebane, der på afstand ser ud som om den er bygget af tændstikker.

Vi begynder turen i verdens ældste kørende trærutsjebane i Tivoli, København og slutter med en tur i den netop indviede Wildfire, i den svenske forlystelsespark Kolmården, der ifølge parken selv er verdens vildeste trærutsjebane.

Værsgo at stige om bord. Husk at spænde selen.

1. Rutschebanen

Tivoli, Danmark

Rutschebanen er den ældste kørende trærutsjebane i verden – bygget 1914 og en af Tivolis mest populære forlystelser. Forlystelsen hører til i familiekategorien der passer til alle aldre, men der garanteres alligevel et godt sus i maven. Rutsjebanen er 720 meter lang og største højdeforskel er 18 meter. Hastigheden når det hurtigste sted op over 50 km/t.

2. Den gamle trærutschebane

Bakken, Danmark
Endnu en af verdens ældste trærutsjebaner findes i forlystelsparken Bakken, nord for København. Rutsjebanen er en ældre dame og har været en af parkens hovedattraktioner siden 16. maj 1932. Men rent faktisk er der ikke så meget tilbage af den originale bane – kun nogle få bjælker.  Der udskiftes nemlig så meget træ hvert år, at banen næsten er bygget 10 gange. Banen er 852 meter lang og ned af den højeste bakke, når farten helt op på 75 km/t.

3. Falken

Fårup Sommerland, Danmark

‘Falken’ i det nordjyske Fårup Sommerland, er en relativt ny rutsjebane, men bygget i vaskeægte gammeldags stil. rutsjebanen er 622 meter lang og fra 7. sals højde suser man nedad banen med 75 km/t. I det helt store gys får du en påvirkning af din egen vægt 3,3 gange, i hvad der kaldes Danmarks hurtigste trærutsjebane.

4. Balder

Liseberg, Sverige

Vi fortsætter turen i Sverige med trærutsjebanen Balder. Balder, der er at finde i den Göteborgske forlystelsespark Liseberg, er et monstrum med 70 graders fald og 90 km/t som de store højdepunkter. En trærutsjebane, der virkelig er værd at besøge.

5. Colossos

Heide Park, Tyskland

I Nordtysklands største forlystelsespark, Heide Park, finder du Colossos, der indbyder til 1,5 kilometer tordnende krops-rystepudsning med 120 km/t på en bane, hvor det største fald er på ikke mindre end 61 grader. Værsgo at hoppe om bord.

6. Troy

Toverland, Holland

Den hollandske forlystelsespark Toverlands trærutsjebanen Troy, stod færdig i 2007. I den vilde rutsjebane kommer vovehalsene ud på et ridt, hvor farten kommer op på hele 90 km/t.

7. Ravine Flyer II

Waldameer, Pennsylvania, USA

Amerikanerne kan det der med rutsjebaner, og Ravine Flyer II er ikke nogen undtagelse. Fuld speed med tre gigantiske fald og et nærmest uvirkeligt 90 graders sving. En af den slags baner, hvor du først trækker vejret igen, når turen er forbi.

8. Phoenix

Knobel’s, Pennsylvania, USA

Dette er en af verdens mest klassiske og hæderkronede trærutsjebaner. Bygget så tidligt som i 1947 i Texas, men først genopstået i Knobel’s-parken i 1985. Her får du, udover historiens vingesus, en gedigen, pulsbankende rutsjebane-oplevelse, som folk kommer langvejs fra for at opleve.

9. Boulder Dash

Lake Compounce, Connecticut, USA

Den helt store attraktion ved denne rutsjebane er, at den er bygget på og omkring en bakke og går nærmest i et med naturen. Det giver dig fornemmelsen af at køre inde i en skov. Banen blev bygget i år 2000.

10. El Toro

Six Flags Great Adventure, New Jersey, USA

At tage en tur på El Toro, Tyren, må føles lidt ligesom at skulle kæmpe med en fnysende tyr. Du bliver kastet rundt og er ikke herre over noget som helst. Du ryger op på 113 km/t, og det gør El Toro til verdens tredje hurtigste trærutsjebane.

11. The Voyage

Holiday World, Indiana, USA

The Voyage åbnede i maj 2006. Og den er høj, hurtig, stejl og med kurver, der får indvoldene til at bytte plads. Sådan kan det i hvert fald føles. Og så skal du igennem fem tunneler under jorden, før du endelig kan sætte benene på jorden igen.

12. T Express

Everland, Sydkorea

Trærutsjebanernes ukronede konge. På afstand ser den ud som om, den er bygget af tændstikker, hvad der er med til at gøre turen endnu mere adrenalin-pirrende. Specielt når du pludselig befinder dig med hovedet nedad på verdens stejleste fald for en trærutsjebane. På turens længste fald på 57 meter kommer du op på 104 km/t og kroppen får i bunden en G-påvirkning på 4,5.

13. Wildfire

Kolmården, Sverige

Wildfire er ifølge parken selv, verdens vildeste trærutsjebane. Den er bygget af 1.200 m3 nøje udvalgt svensk højkvalitets tømmer der giver banen en længde på 1,3 kilometers længde. Rutsjebanens tophastighed når op på 113 km/timen og du får følelsen af at være i frit fald adskillige gange gennem turen, fx lige efter den flotte udsigt fra banens øverste punkt på 57 meter højde.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Se video: Verdens vildeste trærutsjebane

Hører du til gruppen af mennesker, der aldrig bliver helt voksen og kan du bare ikke få nok af fart og gode sug i maven? Så er 'Wildfire' lige sagen for dig.

Splinter – En sportsvogn i træ

Essen Motor Show havde en ganske særlig bil repræsenteret på sin seneste udstilling. Den kaldes Splinter, vejer 1,1 tons og består næsten udelukkende af træ.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.