En fjordport med fletværk af træ

1

Dansk tegnestue vinder konkurrence om nyt højhus og stationsbygning i Oslo.

Af

Den danske tegnestue C.F. Møller rider på en bølge af succes. Tegnestuen har i den seneste tid vundet priser og konkurrencer til højre og venstre, og nu har den også vundet konkurrencen om et nyt højhus og stationsbygning ved Oslo centralstation.

Bygningen med navnet Fjordporten “Nordisk Lys” består af et tårn med en base. I tårnet vil der hovedsageligt være kontorer og arbejdspladser, men også offentlige arealer, der er tilgængelige for alle. Basen vil indeholde servicefunktioner og områder, der skal gøre det lettere for rejsende at orientere sig.

Visualisering: C.F. Møller Architects og Reiulf Ramstad Arkitekter.

En fremtidig bygning med inspiration fra fortiden

Bygningens materialer er en reference til dengang byen var bygget i træ. Her er der dog ikke tale om en ren træbygning, men et moderne miks af træværk, beton og højteknologisk glas.

Træets æstetiske kvaliteter kommer dog til sin ret, ikke blot i facaden, trapperne og de mange lækre lofter og vægge, men også gennem en imponerende og grafisk flot pergola. Pergolaen opføres i en let fletværkskonstruktion af træ, og skal definere centralbanestationens nye hovedindgang.

Visualisering: C.F. Møller Architects og Reiulf Ramstad Arkitekter.

Juryen kårede enstemmingt ”Nordisk Lys” som vinder, blandt andet med begrundelsen:

”Projektets foreslåede integration af stationsarealerne og det samlende greb kan bidrage til at videreudvikle Oslo S som landets største kollektivknudepunkt og vil kunne give de rejsende nye rumlige og oplevelsesmæssige kvaliteter. Projektet viser gode løsninger for sammenhængen og udformningen af de tilstødende byrum. Grebet giver et godt potentiale til at varetage og synliggøre den fredede Østbanen og kan give den en central rolle som del af stationens visuelle identitet. Projektet fremstår troværdig i forhold til gennemførelsen og viser en forståelse af opgavens kompleksitet.”

Visualisering: C.F. Møller Architects og Reiulf Ramstad Arkitekter.

Fjordporten “Nordisk Lys” er blevet skabt i samarbejde med Reiulf Ramstad Arkitekter AS, Bollinger + Grohmann Ingenieure, Baugrundinstitut Franke-Meißner und Partner, GMBH og Transsolar Climate Engineering.

Visualisering: C.F. Møller Architects og Reiulf Ramstad Arkitekter.

Det er ikke første gang, at C.F. Møller inkorporerer konstruktioner af træ i deres projekter. Tegnestuen har blandt andet tegnet et helt boligkvarter i massivtræ og vundet konkurrencen om et nyt vartegn i Västerås, hvor de øverste syv etager ligeledes bygges med massivtræ.

Derudover har tegnestuen netop også vundet konkurrencen om Lunds nye centralstation, hvor man vil kunne opleve en tagkonstruktion med hvælvinger af træ.

Den kommende centralstation i Lund. Visualisering: C.F. Møller Architects og Elding Oscarson.

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Jørgen B siger:

    Det havde været en hel anden bygning uden brug af træ. Det ser flot ud, specielt det smukke “træ loft” fangede mit øje.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

CLT – Cross laminated timber

Bliv klogere på krydslamineret massivtræ.

Et boligkvarter af træ

I Sundbyberg skal der bygges et helt boligkvarter af træ.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.